Ce spunea Nicuşor Dan, noul primar al Bucureştiului, la ZF Live în 2018. ”Am plecat de pe locul 8 în topul celor mai aglomerate oraşe din lume şi am ajuns pe locul 5 ca trafic, înaintea unor oraşe ca Sao Paolo sau Istanbul şi te baţi cu Moscova, e puţin ridicol”

Ziarul Financiar 28.09.2020

Nicuşor Dan, dat câştigător al alegerilor pentru Primăria Capitalei, a declarat, duminică, faptul că are încredere că la numărătoarea finală va fi desemnat primar general şi că este „ziua de naştere a noului Bucureşti”.

„Astăzi este ziua de naştere a noului Bucureşti. Am încredere că după numărătoarea votului voi fi noul primar al Capitalei”, a declarat Nicuşor Dan duminică seară, după rezultatele de la exit-poll-uri.

Vedeţi ce a spus într-un interviu ZF Live pentru Ziarul Financiar în 2018

În clasa 1 de risc seismic se încadrează aproximativ 400 de clădiri în care locuiesc 8.000 până la 10.000 de oameni, iar lucrările pentru consolidarea acestora ar costa cam 300.000 de euro pentru fiecare clădire, a spus Nicuşor Dan, fost preşedinte USR şi actual parlamentar independent, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Vorbim de 350-400 de clădiri din clasa 1 de risc seismic, din care pe­ricol public sunt cam jumătate. De la revoluţie până acum s-au con­so­­lidat mai puţin de 30, jumătate din banii primăriilor, jumătate de către proprietari. Locuiesc 8.000-10.000 de oameni în cele 400 de clădiri.“

A fost modificată ordonanţa 90/1994 care face ca primăriilor să le fie mult mai uşor să demareze pro­cedurile pentru consolidarea clădirilor şi acestea trebuie să facă un raport anual cu câte clădiri are, la câte s-au făcut studii, la câte s-a mers pe teren.

„Legea a trecut de comisie şi urmează să fie votată de Parlament. În cursul următoarelor săptămâni intră în vigoare şi aici va începe voinţa primăriei. E unul din exemple în care nu există miză politică, pe chestiunea consolidărilor clădirilor cu risc seismic a existat o coo­pe­rare.“

Primăria Bucureşti nu a mai apelat la companiile private şi a în­fiin­­­ţat o companie şi a început să angajeze oameni care să se ocupe de con­solidarea clădirilor cu risc seismic.

La cutremurul din 1977 au murit 1.400 de oameni în Bucureşti şi vor­bim de aceleaşi clădiri care erau mai rezistente la momentul cu­tre­murului. În acelaşi timp, pe lângă caracterul de protecţie socială, ope­raţia de consolidare are valoare economică, fiind clădiri din centru, înalte, din perioada interbelică. Astfel, valoarea lor de piaţă creşte mai mult decât valoarea investiţiei.

„Ministerul Dezvoltării are un fond din care a pus la dispoziţia pri­măriilor 25 mil. lei pe 2017, primăria a reuşit să ia 600.000 de lei din ba­nii aceştia, adică nimic. Din fonduri proprii plănuia să cheltuiască 20 mil. lei şi a  cheltuit 7. A consolidat o clădire din centrul istoric, pe asta s-a dus o parte din bani, iar restul pe studii şi tot felul de lucruri.“

 

Ce a mai spus Nicuşor Dan la ZF Live:

- Legea funcţionării administraţiei publice locale spune că un parlamentar poate participa şi lua cuvântul în şedinţele de consiliu, însă regulamentul intern spune că aceasta nu se poate face decât cu o cerere scrisă cu câteva zile înainte, iar pentru a lua cuvântul este nevoie să mai fi luat cuvântul anterior în comisie. Trebuie să depui o cerere scrisă cu două zile înainte pentru o şedinţă de consiliu. Şedinţele sunt lunare, de obicei în ultimele 7-8 zile ale lunii, iar ordinea de zi se pune pe site-ul primăriei cu 5-6 zile înainte. Se face o cerere la registratura primăriei.

- În baza regulamentului nu se pot pune întrebări ca cetăţean, deoarece nu a fost în comisie: „Teoretic poţi să te duci în comisie, însă nu ştii când are loc. Spre deosebire de şedinţa de consiliu care este un publică coform legii, aceea nu este reglementată“.

- Ne apropiem de jumătatea mandatului şi avem nişte probleme structurale mari şi pe niciuna nu s-au făcut paşi în faţă. Am plecat de pe locul 8 în topul celor mai aglomerate oraşe din lume şi am ajuns pe locul 5 ca trafic, înaintea unor oraşe ca Sao Paolo sau Istanbul şi te baţi cu Moscova, e puţin ridicol.

- Deja am fost în două campanii electorale, în ambele s-au spus toate soluţiile, soluţii pe care oraşele occidentale le-au implementat deja de 50 de ani: trebuie să ai o şosea de centură sănătoasă. Niciodată Ministerul Transporturilor nu va face din şoseaua de centură a Bucureştiului o mare prioritate din cauză că acolo există presiunea politică. Astfel, Primăria trebuie să intre cu bani într-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi prin acest parteneriat să preia ea tot ce îneamnă lucrări, exproprieri, licitaţii.

- Primăria a anunţat pentru 2017 100 de noi intresecţii semaforizate, a semnalizat doar 20.

- Fără îndoială că există o şansă să candidez la primăria generală a capitalei.

- Am primit nişte oferte şi nu voi merge la partide vechi, şi dacă USR în cazul în care îşi schimbă orientarea ideologică şi se reîntoarce către întreaga plajă de alegători care au votat-o, opţiunea asta e deschisă.

- Ce n-a făcut USR-ul şi trebuie să facă este un proiect de ţară.