ZF Live. Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Cursul leu/euro creşte, dar amplitudinea este foarte redusă. Creşterea ratelor de dobândă are de-a face cu presiunea de depreciere a leului. Piaţa se aşteaptă la un control mai strict al lichidităţii din partea BNR pentru a descuraja deprecierea

Autori: Robert Manea , Mircea Nica 29.09.2020

♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Noi avem o estimare pentru finalul anului, încă dinaintea crizei generate de coronavirus, de 4,9 lei/euro. Considerăm că pe termen mai lung o să vedem o depreciere nominală a leului în linie cu diferenţialul de inflaţie dintre România şi zona euro.

Cursul leu/euro creşte, dar amplitudinea este foarte redusă, evoluţia venind într-un context regional caracterizat printr-o ten­­­dinţă de depreciere a monedelor din Europa centrală şi de est, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef şi direc­tor de cercetare la BCR, în ca­drul emisiunii de business ZF Live.

„Dacă ne uităm la contextul global, am observat că şi monedele din regiunea centrală şi de est au înregistrat o tendinţă de depreciere. În cazul leului, se mai pot adăuga vulnerabilităţile deja ştiute privind deficitele gemene, dar din nou vorbim de mişcări de o amplitudine foarte redusă, dat fiind regimul de curs de schimb diferit faţă de cel din regiune, adoptat de banca centrală a Româ­niei“, a explicat econo­mis­tul-şef al BCR.