Surpriză: Operaţiunile Wirecard din România au fost cumpărate de procesatorul portughez de plăţi SIBS într-o tranzacţie care depăşeşte 50 de milioane de euro

Autor: Liviu Popescu 28.09.2020

Procesatorul german de plăţi electronice Wirecard, în insolvenţă după ce a dezvăluit că 2 mld. euro lipsesc din bilanţurile contabile, ceea ce a dus la prăbuşirea cotaţiei şi implicit a companiei, a vândut operaţiunile subsidiarei din România către portughezii de la SIBS într-o tranzacţie de peste 50 de milioane de euro.

Astfel, pe fondul procesului de vânzare de active început de administratorul din Germania, care vizează şi operaţiunile din Asia, nu doar pe cele din România, nemţii au vândut compania din România, pentru care în 2016 au plătit 32 mil. euro.

Potrivit informaţiilor ZF, tranzacţia a fost intermediată de divizia de investiţii a Raiffeisen Bank România condusă de George Mucibabici Jr. La nivel de avocaţi, Wirecard a lucrat cu Noerr, iar portughezii au lucrat cu avocaţii de la Stratulat Albulescu.  

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică oficial, dar potrivit datelor ZF, depăşeşte 50 mil. euro.

“Suntem încântaţi să devenim parte a SIBS, o companie cu un profil de business similar cu al nostru şi cu o prezenţă puternică în mediul soluţiilor de plată de pe două continente. Sunt sigur că, împreună, companiile noastre vor continua să aducă soluţii de plată inovatoare pe pieţele din România şi din Europa şi să fie un partener de încredere atât pentru companiile care ne-au acordat încrederea lor până acum, precum şi pentru companii noi. Povestea noastră de succes continuă şi suntem încântaţi să atingem noi frontiere, atât din punct de vedere geografic, cât şi inovativ”, spune Utku Ogrendil, CEO Wirecard Romania.

SIBS – (Sociedade Interbancária De Serviços) este un procesator portughez de plăţi cu activitate în ţări precum Algeria, Angola, Malta, Nigeria, Polonia, Portugalia, Kazahstan, Luxemburg. Potrivit informaţiilor de pe propriul site, SIBS procesează circa 3 miliarde de tranzacţii anual. SIBS este deţinut de mai multe bănci din Portugalia şi administrează reţeaua de ATM-uri Multibanco

“Aceste companii împart acelaşi ADN. SIBS este o companie lider pe piaţa soluţiilor de plăţi, ce îmbunătăţeşte modalităţile de plată pentru peste 300 de milioane de utilizatori, pe mai mult de 10 pieţe. În calitate de acţionari ai companiilor vom continua - şi vom intensifica - concentrarea pe furnizarea celor mai convenabile, sigure şi inovatoare soluţii de plată pentru piaţa din România şi vom căuta să creştem în continuare cooperarea cu personalul şi partenerii existenţi, pentru a consolida piaţa românească de plăţi şi, pe această bază, să impulsionăm tendinţa actuală către plata fără numerar”, spune CEO SIBS Group Ms. Madalena Tomé.

Wirecard România, fost Provus Group, a încheiat anul 2019 cu un profit net de 18,5 mil. lei (3,9 mil. euro), în creştere de nouă ori faţă de cel din anul precedent, când era de 2 mil. lei, arată datele publicate la Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30% la circa 43,4 mil. lei (9,2 mil. euro).

ZF a scris pe 10 septembrie 2020 de vânzarea operaţiunilor Wirecard România, iar potrivit informaţiilor obţinute atunci, un număr de 16 investitori au depus ofertele pentru achiziţia companiei.

După deschiderea procedurii de insolvenţă a Wirecard, administratorul insolvenţei desemnat de Curtea de Insolvenţă din München, a început restructurarea şi vânzarea subsidiareleor internaţionale ale grupului.

Luni după-amiază acţiunile Wirecard se tranzacţionau la bursa de la Frankfurt la 0,79 euro pe acţiune, adică o valoare de piaţă de 98 milioane de euro. Spre comparaţie, la începutul anului 2020, o acţiune Wirecard era cotată la 112,9 euro pe unitate, adică o valoare de piaţă de aproape 14 miliarde de euro.

Din acţionariatul Wirecard a făcut parte şi cel mai mare fond de pensii private din România – NN Pensii, care spune însă că a vândut acţiunile în luna mai, când un raport al KPMG nu a reuşit să combată suspiciunile de manipulare venite din partea ziariştilor britanici de la Financial Times.

La S1/2020 SIF Transilvania avea 12.000 de acţiuni Wirecard în valoare de 333.000 de lei. Acelaşi număr de acţiuni era prezent şi în raportul SIF la T1/2020 dar cu o valoare de 6 mil. lei.