Deficitul bugetar a urcat după primele opt luni ale anului la 54,77 mld.lei, reprezentând 5,18% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 1,4%, iar cheltuielile au crescut cu 13,3%

Autor: Roxana Rosu 29.09.2020

Deficitul bugetar a urcat după primele opt luni ale anului la 54,77 miliarde lei, reprezentând 5,18% din PIB, mai mult de jumătate din sumă rezultând din măsurile financiare luate de stat pentru combaterea crizei cauzate de epidemia COVID-19, arată datele privind execuţia bugetară publicate de MInisterul de FInanţe. 

”Sume în valoare de 31,17 mld lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”.

Creşterea deficitul bugetar este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-august datorită crizei, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către firme (14,4 mld lei), de creşterea cu 2,8 mld lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ian-august 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 250 mil.lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 5,1 mld lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 mld lei.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 201,32 mld lei, în scădere cu 1,4%.

Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,23 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracţia încasărilor nete din TVA.

Comparativ cu iulie 2020, dinamica veniturilor a revenit în august pe plus, cu un avans de 8,8% an/an, fiind determinată de avansul veniturilor nefiscale şi al celor din fonduri europene.  

În categoria veniturilor, încasările nete din TVA 8 sâau ridicat la 35 mld lei, în scădere cu 14,9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe fondul revenirii activităţii unor sectoare economice, în luna august dinamica veniturilor brute din TVA s-a ameliorat (-5,3%).

Potrivit minsiterului , evoluţia încasărilor din TVA în primele opt luni ale anului a fost influenţată negativ de creşterea rambursărilor de TVA cu 22,1%, an/an (Ă2,78 mld lei) cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei, de prorogarea termenului de plată a obligaţiilor fiscale declarate şi de evoluţiile nefavorabile din sectoarele economice începând cu luna martie (cu precădere industrie, servicii pentru populaţie şi comerţul cu autovehicule).

În acelaşi timp, în primele opt luni din 2020, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 13,3%, la 256 mld lei.

Ponderea lor în PIB s-a majorat cu 2,9 puncte procentuale faţă de situaţia de anul trecut, la 24,2%. 

Ministerul de Finanţe a explicat că majorarea cheltuielilor se datorează şi măsurilor luate pentru combaterea epidemiei.

Astfel, până la finele lunii august s-au plătit 3,98 mld lei pentru îndemnizaţii acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, alte 813 mil lei au fost alocate pentru îndemnizaţii acordate pentru alţi profesioniştii, precum şi pentru persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, iar 639,6 mil lei au fost sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părţi a salariului brut al angajaţilor menţinuţi în muncă (41,5%). În plus 81 mil lei au fost cheltuite pentru îndemnizaţii acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a şcolilor.

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 91,14 mld lei în creştere cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 24,1 mld lei, în creştere cu 26,9%.

Cheltuielile de personal au însumat 72,07 mld lei, în creştere cu 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent

România a încheiat 2019 cu un deficit bugetar de 48,3 miliarde lei, reprezentând peste 4,6% din PIB, cel mai mare din ultimii zece ani. 

În urma rectificării bugetare din luna august, Ministerul de Finanţe estimează pentru 2020 un deficit de 8,6% din PIB, cu 5 puncte procentuale peste deficitul estimat în proiectul iniţial de buget pentru anul în curs. ”Trei puncte procentuale din acest deficit vin doar din efectul perioadei de criză”, a declarat ministrul Florin Cîţu la acel moment.

După aprobarea de către Parlament a propunerii PSD de majorare a punctului de pensie cu 40%, Finanţele au avertizat că o astfel de măsură ar avea un impact dezastruos asupra bugetului. 

BNR a avertizat la rândul ei că  majorarea cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, ceea ce ar avea ca efect agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice şi destabilizarea economiei.