După eşecul răsunător al tranzacţiei de 16 mld. dolari, gigantul LVMH, proprietarul Louis Vuitton, porneşte la atac împotriva celebrului grup Tiffany

Autor: Eduard Ivanovici 29.09.2020

Gigantul francez LVMH, care deţine brandurile Louis Vuitton, Hennessy şi Dior, a intentat un proces împotriva grupului american Tiffany prin care intenţionează să abandoneze acordul de achiziţie de 16,2 miliarde de dolari, anunţă CNBC.

LVMH a decis să renunţe la acord la începutul lunii septembrie după ce vânzările din magazinele Tiffany au scăzut cu circa 44%. Compania franceză spune că înţelegerea semnată anul trecut implică un termen limită ce expiră pe 20 noiembrie 2020, însă Tiffany a cerut ca termenul să fie extins până în ultima zi a anului. În plus, ministrul francez de externe a sugerat data de 6 ianuarie 2021 având în vedere taxele impuse de autorităţile americane asupra produselor din Franţa.

Lanţul de bijuterii a intentat imediat un proces în statul american Delaware pentru a forţa încheierea acordului, declarând că cererea guvernului francez nu are „niciun fundament legal”.

În procesul iniţiat luni, LVMH a menţionat criza provocată de coronavirus, spunând că a avut loc un „efect material advers” asupra achiziţiei. De asemenea, compania i-a reproşat grupului american faptul că nu şi-a gestionat eficient afacerile, fapt ce constituie o încălcare flagrantă a contractului semnat anul trecut.

Tiffany, deşi a devenit un simbol în lumea bijuteriilor în secolul XX, nu reuşit să ţină pasul cu schimbările comportamentale ale clienţilor din ultimii ani. Compania a suferit pierderi semnificative în 2015 – moment în care încerca să se extindă pe piaţa din China în mijlocul unui conflict comercial disputat între Beijing şi Washington.