Vânătoare de hackeri în Capitală: Mai multe persoane au prejudiciat 600 clienţi ai unor bănci din Lituania şi Estonia

Autor: Andreea Tobias 29.09.2020

Patru percheziţii s-au desfăşurat în Bucureşti la persoane bănuite că au prejudiciat 600 de clienţi ai unor bănci din Lituania şi Estonia, cu 200.000 de euro. De asemenea, au fost oprite transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro. 

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii DIICOT, au făcut, luni, patru percheziţii domiciliare în Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetări a reieşit că mai multe persoane ar fi lansat atacuri phishing împotriva clienţilor a 3 bănci comerciale din Lituania şi Estonia şi ar fi obţinut credenţialele de acces la conturile acestora, după care ar fi efectuat tranzacţii frauduloase.

Prin activitatea infracţională, 600 de persoane au fost prejudiciate cu 200.000 de euro, iar pe parcursul anchetei au fost oprite transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 2 laptopuri, 16 telefoane, 4 hard diskuri, 6 memory stickuri, 1 ssd, 5 carduri de memorie, 21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare şi documente bancare şi olografe.

Au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere, iar 3 persoane au fost reţinute. Acestea vor fi prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările au fost efectuate împreună cu autorităţile din Lituania şi Estonia, în cadrul unei echipe comune de anchetă. Acţiune a beneficiat de suportul EUROJUST şi EUROPOL.