Conform unui proiect de lege salariaţii firmelor ar putea primi cotă parte din profit. BNR face deja asta de 5 ani. BNR: În ultimii 5 ani s-a distribuit salariaţilor maximum 10% din profitul obţinut

Autor: Claudia Medrega 30.09.2020

♦ În anul 2019, BNR a avut profit de 1,8 mld. lei, din care o cotă de 80% a ajuns la bugetul de stat ♦ După ce din câştigul rămas, de 359,8 mil. lei, 60% au mers la rezerve statutare, din suma rămasă de 143,9 mil. lei, procentul de maximum de 10% destinat fondului de participare a salariaţilor la profit ar reprezenta maximum 14,4 mil. lei.

Parlamentul are în proces legislativ un proiect care prevede ca firme­le să împartă cu salariaţii lor o par­te din profitul net realizat de com­panii, respectiv alocarea unei cote procentuale din câştig către salariaţi, de mi­nimum 7,5%, o astfel de metodă de fide­lizare a angajaţilor fiind practicată deja de mai mulţi ani de către unele entităţi, inclusiv de către Banca Naţională.

La nivelul BNR, în ultimii 5 ani, s-a constituit un fond de participare a salariaţilor la profit de maximum 10%, iar premiile au fost acordate tuturor salariaţilor care şi-au des­făşurat activitatea în anul în care s-a reali­zat profitul, proporţional cu timpul efectiv lu­crat, după cum a transmis banca centrală pentru ZF.