Trump vs Biden. Prima dezbatere pentru alegerile prezidenţiale din SUA: Replici dure pe toate subiectele care ”ard”

Autor: Dorin Oancea 30.09.2020

Prima dezbatere pentru alegerile prezidenţiale din SUA a avut loc în Cleveland, Ohio, a durat o oră şi jumătate şi a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la Fox News.

Donald Trump şi Joe Biden, candidaţi la preşedinţie, au au atins chestiunile momentului din Statele Unite, de la gestionarea pandemiei de coronavirus şi sistemul medical din SUA până la problemele rasiale şi schimbările climatice. Schimburile de replici dintre cei doi candidaţi au fost acide. 

Condidaţii au venit cu propriile planuri de acţiune pentru schimbările climatice. Trump a spus că vrea aer şi ape curate, dar fără distrugerea afacerilor, şi a oferi soluţia plantării a 1 milion de copaci în California, ca soluţie pentru combaterea incendiilor de vegetaţie. „Avem copaci care ard mai uşor în California. Sunt de acord cu maşinile electrice dar ce au făcut în California este nebunie”.

Joe Biden a venit cu propria versiune de plan climatic diferit de Green New Deal, plan care se va plăti singur din cauza veniturilor pe care le va genera.

Opiniile au fost divergente şi pe tema rasismului, fiecare încercând să speculeze declaraţii sau acţiuni ale adversarului pe acestă temă. Biden a invocat un miting supremacist alb din Virginia, din 2017, după care Donald Trump a spus că au existat „oameni foarte buni de ambele părţi”. „Acest om este un salvator al afro-americanilor?”, a întrebat Biden. Trump a răspuns citând un proiect de lege privind criminalitatea din 1994, care a creat o serie de noi infracţiuni federale, a extins utilizarea pedepsei cu moartea şi a constituit o vulnerabilitate pentru Biden, senator în Delaware la vremea respectivă.

La capitolul economie, Joe Biden l-a acuzat pe preşedintele în funcţie că nu a ajutat micile companii americane şi a vorbit despre o redresare economică în formă de K, cînd bogaţii se îmbogîţesc şi mai mult li oamenii de rând suferă.

Trump a susţinut că a plătit „milioane” în impozite pe venit, iar adversarul său i-a cerut să îşi facă publice declaraţiile fiscale, lucru pe care preşedintele actual îl tot promite dar nu-l face. Totul porneşte de la un articol din New York Times care arată că Donld Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite federale pe venit în 2016 şi 2017, singurii ani din ultimii 15 în care a plătit taxe.

Biden i-a reproşat lui Trump şi numprul mare de victime din epidemia de coronavirus, acuzându-l că ştia din februarie de virus şi efectele sale, dar că nu a făcut nimic. Replica lui Trump a privit modul în care administraţia Obama a tratat gripa porcină, aprecciind că a acţionat în mod corespunzător. Trump a învinuit din nou China, dar şi presa, care i-ar fi minimizat modul în care a gestionat pandemia.

„Acesta este acelaşi om care v-a spus că până la Paşte virusul va dispărea. După vremea caldă, ar fi dispărut – ca un miracol. Şi apropo, poate ai putea să-ţi injectezi nişte înălbitor în braţ”, i-a transmis Biden lui Trump.

Trump a susţinut în timpul dezbaterii că îndemnul privind consumul de înălbitor pe care l-a făcut la începutul acestui an ca soluţie pentru combaterea irusului a fost sarcastic.

Preşedintele a promis atunci că un vaccin va fi disponibil „în curând”, deşi specialiştii anticipau apariţia unui vaccin abial la finele anului 2021.

Dezbaterea nu a fost lipsită de replici dure, de exemplu pe marginea studiilor. ”Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deşteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”, a spus Trump despre Biden.

„Tot ce a spus până acum e o minciună. Toată lumea ştie că e un mincinos. Aveţi idee ce face acest clovn?”, a replicat Biden.

Alte subiecte atinse au fost nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, Biden avansând ideea unei numiri abia după alegeri sau planul de asistenţă medicală al lui Trump.