Ministrul Cîţu: „S-ar putea ca pe final de an să mai emitem titluri de stat prin bursă pentru populaţie“. Rămâne declaraţia unică?

Autor: Liviu Popescu 01.10.2020

Ministerul Finanţelor ar putea ca până la finalul anului 2020 să mai emită titluri de stat pentru populaţie prin intermediul Bursei de la Bucureşti, după ce a în vara a­nu­lui a atras 2,2 mld.  la investitorii per­soa­ne fizice, dar această decizie va depinde de condiţiile din piaţă, spune ministrul Florin Cîţu.

„S-ar putea ca pe finalul acestui an să emitem din nou titluri de stat pe bursă. Va depinde de condiţiile din piaţă“, a răspuns ieri minis­trul în cadrul unei conferinţe de presă online la întrebarea adresată de ZF.

Ce se întâmplă însă cu declaraţia unică în cazul investorilor la bursă având în vedere faptul că premierul Ludovic Orban a promis că va susţine dezvoltarea pieţei de capital iar pentru mulţi participanţi completarea şi depunerea declaraţiei unice este o sarcină dificilă?

„În ceea ce priveşte pachetul fiscal pentru investitorii la bursă, suntem în contact direct cu Bursa de Valori (operatorul pieţei de capital „ n.red) şi căutăm cea mai bună soluţie. În acest moment nu avem o soluţie optimă“, spune Florin Cîţu. În ultima perioadă de timp reprezentanţi ai operatorului pieţei de capital au spus că vor taxarea la sursă pentru de­birocratizarea pro­cesului de investiţie, fiind astfel vorba de o abordare precum cea practicată în sistemul bancar.