Prăbuşire dezastruoasă pentru SUA: Economia a scăzut cu un ritm trimestrial anualizat de 31,4%

Autor: Dorin Oancea 01.10.2020

Economia SUA a scăzut cu un ritm trimestrial anualizat de 31,4% (estimările preliminare indicau un declin cu 31,7%). Această evoluţie a fost determinată de ajustarea cererii interne, în contextul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în perioada postbelică.

Departamentul Comerţului din Statele Unite (prima economie a lumii cu un PIB nominal reprezentând 24% din PIB-ul mondial în 2019) a publicat astăzi estimările finale cu privire la evoluţia economiei în al doilea trimestru şi prima jumătate din 2020, notându-se o nouă revizuire în sensul pozitiv, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Principala componentă a PIB (consumul privat) a consemnat un ritm trimestrial anualizat de declin de 33,2% (estimările anterioare indicau o scădere cu 34,1%), pe fondul deteriorării climatului din piaţa forţei de muncă şi creşterii ratei de economisire, ca urmare a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Totodată, investiţiile productive s-au diminuat cu un ritm trimestrial anualizat de 29,2% în T2 (estimările anterioare indicau o scădere cu 28,9%).

Nu în ultimul rând, variaţia stocurilor a contribuit nefavorabil la ritmul trimestrial anualizat al PIB trimestrul trecut: -3,50 puncte procentuale (revizuire de la -3,46 puncte procentuale).

Pe de altă parte, consumul guvernamental a crescut pentru al şasea trimestru la rând în T2, cu o rată trimestrială anualizată în accelerare la 2,5% (revizuire în jos de la 2,8%), dat fiind că Administraţia a implementat programe fiscal-bugetare şi de venituri pentru contracararea impactului pandemiei.

Totodată, cererea externă netă a contribuit pozitiv la dinamica economiei din trimestrul II: 0,62 puncte procentuale, revizuire în jos de la 0,90 puncte procentuale. Exporturile şi importurile s-au diminuat cu ritmuri trimestriale anualizate de 64,4%, respectiv 54,1%, dat fiind că incidenţa crizei sanitare reprezintă un şoc pentru comerţul internaţional.

Din perspectiva ritmului an/an PIB-ul SUA s-a diminuat cu 9% în T2 (estimările anterioare indicau un declin cu 9,1%), cea mai severă ajustare din perioada Marii Depresiuni, în contextul incidenţei pandemiei, cu impact nefavorabil pentru cererea internă: investiţiile productive şi consumul privat au scăzut cu 7,8% an/an, respectiv cu 10.2% an/an.

Pe de altă parte, consumul public a crescut cu 2,1% an/an în T2, pe fondul măsurilor implementate pentru contracararea impactului crizei sanitare.

În ceea ce priveşte cererea externă netă, exporturile şi importurile s-au diminuat cu ritmuri anuale de 23,9%, respectiv 22,4% în al doilea trimestru din 2020.

Astfel, în prima jumătate din 2020 PIB-ul SUA a scăzut cu 4,4% an/an, dată fiind incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică (intensificarea percepţiei de risc investiţional şi implementarea de restricţii pentru contracararea crizei sanitare).

Consumul privat (principala componentă a PIB) s-a ajustat cu 5% an/an, iar formarea brută de capital fix s-a diminuat cu 3,7% an/an.

Pe de altă parte, consumul public s-a majorat cu 2,4% an/an în semestrul I 2020.

La nivelul cererii externe nete exporturile şi importurile s-au ajustat cu dinamici anuale de 13,1%, respectiv 13,9% în perioada ianuarie-iunie 2020.

Evoluţiile macro-financiare din ultimele luni exprimă depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare şi poziţionarea la începutul ciclului post-pandemie, perspectivă susţinută de mix-ul relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare.

Prognozele actualizate disponibile pe Bloomberg indică perspectiva scăderii PIB-ului cu 4,4% an/an în 2020, pe fondul incidenţei pandemiei. Pe de altă parte, economia SUA ar putea creşte cu ritmuri anuale de 3,8% în 2021 şi 2.9% în 2022.