Deloitte: Rata creditelor neperformante va creşte cu maximum 5 puncte procentuale. Sectoarele transport şi depozitare, ospitalitate, imobiliare şi construcţii vor avea cele mai mari rate NPL

Autor: Mircea Nica 02.10.2020

♦ Peste 60% din respondenţii la un studiu regional al Deloitte anticipează o înăsprire a condiţiilor de creditare, din cauza înrăutăţirii previziunilor economice, a riscului crescut al creditării şi a toleranţei mai scăzute a băncilor faţă de risc ♦ Băncile din regiune anticipează revigorarea activităţii de creditare în 2021.

Băncile din regiunea Europei Centrale şi Est (ECE) şi-au îmbunătăţit semnificativ cali­tatea activelor de la criza financiară globală din ultimul deceniu, şi deşi se aşteaptă o revenire economică lentă în următoarele 12 luni în urma crizei coronavirusului, băncile par­ticipante la studiu nu estimează o dete­rio­rare semnificativă a calităţii activelor, con­form unui studiu privind impactul COVID-19 asupra sectorului bancar din regiune, efectuat de Deloitte în 12 ţări din regiune, inclusiv România.

Concret, peste 80% din respondenţi an­ti­cipează că rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) va creşte cu ma­ximum 5 puncte procentuale pentru cre­ditele acordate persoanelor fizice şi com­pa­niilor. În mod previzibil, ei se aşteaptă ca sec­toare precum ospitalitate, transport şi de­po­zitare şi imobiliar şi construcţii, care sunt cele mai afectate de pandemie, să înregistreze cele mai mari rate de credite neperformante pe segmentul persoanelor juridice, potrivit informaţiilor Deloitte.