„Mai multe măşti, mai puţin alcool şi mai puţine petreceri”: Cei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani reprezintă 80% din totalul infecţiilor în Europa, faţă de 50% la începutul pandemiei

Autor: Eduard Ivanovici 02.10.2020

Tinerii continuă să răspândească virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul Europei, forţând guvernele să reproiecteze planurile de combatere a pandemiei din primăvară. De-a lungul continentului, oamenii cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani reprezintă 80% din cei testaţi pozitiv cu coronavirus, comparativ cu 50% la începutul crizei, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

În condiţiile de faţă, autorităţile se confruntă cu două probleme: cum se poate creşte nivelul de conformare al tinerilor vis-a-vis de măsurile de distanţare socială şi cum ne putem asigura că infecţiile nu se răspândesc către persoanele vârstnice.

Drept rezultat, autorităţile din Germania, Spania şi alte ţări au început să ţină în frâu viaţa de noapte, fiind impuse limite asupra petrecerilor şi altor evenimente sociale şi restricţii pentru baruri, cluburi şi cafenele, scrie The Wall Street Journal.

„Petrecerile private sunt una dintre cele mai mari cauze ale focarelor”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, anunţând o serie nouă de măsuri de combatere a virusului. Munchen, capitala Bavariei şi un „punct fierbinte” pentru actualul val de infecţii, a interzis vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiile publice la anumite ore.

„Mai multe măşti, mai puţin alcool şi mai puţine petreceri”, spune Markus Söder, premierul landului Bavaria, una dintre cela mai afectate zone ale ţării.

Vârsta medie a celor testaţi pozitiv în Germania este de 40 de ani în prezent, faţă de 50 de ani în aprilie, conform Institutului Robert Koch, centrul german pentru prevenirea şi controlul bolilor.

Spania, care se confruntă cu cele mai mari creşteri în Europa, a ales o abordare similară. După lansarea măsurilor de săptămâna trecută în Madrid, barurile şi restaurantele trebuie să se închidă acum până la ora 22:00. În Madrid şi Catalonia, adunările de peste şase oameni sunt interzise dacă oamenii în cauză nu locuiesc în aceeaşi casă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii crede că oamenii s-au săturat să respecte măsurile de distanţare socială. În Germania, unde rata de conformare a fost ridicată, doar 45% din populaţie urmează normele de distanţare, potrivit unui sondaj realizat de Universitatea din Hamburg. În plus, 58% din cetăţeni evită îmbrăţişările, săruturile şi strângerile de mână, comparativ cu 77% în luna aprilie.