Rata de dobândă la titluri de stat la 10 ani este în scădere. Ministerul de Finanţe a împrumutat 6,2 mld.lei pe piaţa internă în septembrie şi vrea 5,1 mld.lei în octombrie

Autor: Roxana Rosu 02.10.2020

Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani a scăzut în această săptămână cu 1.6%, la 3.405%, ajungând în zona minimelor din ianuarie 2017, în timp ce raportat la începutul anului în curs declinul este de 22.8%, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Spread-ul de dobândă a scăzut cu 7.3% la 0.89 puncte procentuale (minimul de la începutul lunii august).

Per ansamblu, în septembrie statul s-a împrumutat cu 6.2 miliarde lei pe piaţa internă, cu 37% peste volumul programat, iar în octombrie sunt programate licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,1 miliarde lei.

Randamentele în scădere sunt explicate de datele privind evoluţia unor indicatori macroeconomici, dar şi de o analiză S&P care consideră că probabilitatea majorării pensiilor cu 40% este redusă.

”In România încrederea în economie a continuat să crească în septembrie (indicatorul Comisiei Europene la cel mai ridicat nivel din martie), iar autorizaţiile de construire clădiri rezidenţiale s-au redinamizat în august (plus 15% an/an), confirmându-se intrarea în ciclul post-pandemie. Perspectiva este susţinută şi de scăderea ratei şomajului la 5.3% în august (minimul din mai)”, a spus Rădulescu.

În acelaşi timp, BNR a anunţat recent că investiţiile străine directe au crescut pentru al doilea an la rând cu peste 5 miliarde euro în 2019, perioadă în care stocul a depăşit 88 miliarde euro.

Pe de altă parte, tot în această săptămână BNR a anunţat că rezervele internaţionale au scăzut cu 5% an/an la 38 miliarde euro în septembrie (pe fondul rambursării unei emisiuni de titluri în euro), iar marjele nete de dobândă aplicate în sectorul bancar intern au evoluat divergent în august (creştere la RON vs. scădere la EUR).

Ministerul de Finanţe a atras în ultimele zile 711.3 milioane lei prin titluri scadente în noiembrie 2024 şi 1,2 miliarde lei prin obligaţiuni scadente în iulie 2025, la costuri medii anuale de 3.20%, respectiv 3.22%.

Săptămâna viitoare ministerul a planificat două licitaţii cu titluri scadente în ianuarie 2028 şi aprilie 2026, în volum de 575 milioane lei fiecare.