Se schimbă lumea: Grupul de energie curată NextEra, un fel de Tesla al acestei industrii, a depăşit gigantul american ExxonMobile ca valoare de piaţă

Autor: Ştefan Stan 03.10.2020

NextEra, cel mai mare producător de energie solară şi eoliană din lume a depăşit ExxonMobil la valoarea de piaţă, reflectând pariurile investitorilor pe transformarea sistemului energetic, dar şi o perspectivă incertă asupra industriei de combustibili fosili la nivel mondial.

NextEra Energy, un producător de utilităţi şi energie din Florida, a înregistrat după şedinţa de vineri o capitalizare de piaţă de 138,6 miliarde dolari în tranzacţiile intraday, după ce a câştigat peste două treimi în ultimii doi ani, potrivit S&P Global Market Intelligence.

ExxonMobil, unul dintre jucătorii cheie din industria Big Oil, care a fost cândva cea mai mare companie publică din lume, şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de la începutul anului. Capitalizarea de piaţă a gigantului a fost de 137,9 miliarde de dolari, în scădere faţă de un vârf de peste 500 de miliarde de dolari în 2007.

Ascensiunea NextEra şi declinul ExxonMobil reflectă o prăbuşire a consumului de petrol în timpul pandemiei, dar şi creşterea importanţei energiei regenerabile la nivel de consum.

„Vedem o cerere enormă de energie regenerabilă chiar acum”, a declarat miercuri Jim Robo, directorul executiv al NextEra, în cadrul unui interviu cu un analist Wolfe Research.