Indonezia îl curtează pe Elon Musk: Ţara bogată în nichel vrea un loc la masa mobilităţii electrice şi încercă să atragă o investiţie Tesla

Autor: Alex Ciutacu 05.10.2020

Guvernul din Indonezia este în discuţii preliminare cu producătorul de maşini electrice Tesla, în ceea ce s-ar putea concretiza drept o potenţială investiţie a lui Elon Musk în ţara bogata în nichel din sud-estul Asiei, conform unor surse citate de Reuters.

Indonezia, unul dintre cei mai mari producători de nichel din lume, vrea să construiască un lanţ de furnizare integrat pentru nichel pe teritoriul său, în special pentru extragerea substanţelor necesare în baterii, producerea bateriilor cât şi pentru eventualitatea în care va produce vehicule electrice.

Guvernul a decis să oprească exporturile de minereu de nichel neprocesat, întrucât vrea să sprijine investiţiile în sector pe plan local.

Ayodhia Kalake, un oficial din cadrul guvernului, a declarat că au fost contactaţi de Tesla cu privire la o investiţie, însă nu a specificat în ce constă propunerea lui Elon Musk.

„Încă este o discuţie aflată la început şi nu am intrat în detalii. Trebuie să continuăm discuţiile cu Tesla”, a spus Ayodhia Kalake, care a adăugat că Indonezia oferă mai multe facilităţi pentru investiţiile în industria vehiculelor electrice.

Luna trecută, Indonezia a anunţat că a ajuns la o înţelegere pentru construcţia unei fabrici de baterii pe teritoriul ţării, în parteneriat cu sud-coreeni de la LG Chem şi cu chinezii de la Contemporary Amperex Technology.

Tesla vrea să apese pedala de acceleraţie pentru producţia de camioane electrice, iar Elon Musk i-a îndemnat pe minerii din lume să producă mai mult nichel, oferind contracte avantajoase pe termen lung pentru cei care produc nichel „în mod eficient şi cu grijă faţă de mediul înconjurător”.

În timp ce vehiculele electrice ar trebui să reducă emisiile de carbon la nivel global, mai multe organizaţii susţin că producţia de componente pentru aceste vehicule, cât şi accelerarea activităţii de minerit, ar putea fi dăunătoare pentru mediu.