Banca Naţională a României a publicat pentru prima dată clasamentul real al investiţiilor străine, în funcţie de ultimul acţionar. Germania e pe primul loc, nu Olanda, SUA urcă de pe locul 16 pe 5. „Dacă nu vom atrage capital străin în următorii zece ani, România va fi într-o situaţie extrem de gravă“

Autor: Miruna Diaconu 10.10.2020

Germania se află pe primul loc la investiţiile străine directe în România, cu o valoare a soldului de 13,1 miliarde euro. 

Banca Naţională a României  a publicat în raportul privind investiţiile străine directe în România pentru prima dată un clasament al investiţiilor străine directe în funcţie de ţara de origine a investitorului străin real. Până acum, BNR publica în fiecare toamnă un clasament al investiţiilor străine directe în România după ţara de origine a investitorului intermediar. Astfel, clasamentul făcut de către BNR arată, de fapt, provenienţa reală a investiţiilor străine.

Economistul Mircea Coşea este de părere că investiţiile străine făcute de către companiile al căror investitor real provine din SUA, sunt unele foarte modeste. Chiar dacă în clasamentul investiţiilor reale SUA ocupă locul cinci, cu o valoare a soldului de 5,8 miliarde euro, Mircea Coşea este de părere că valoarea investiţiilor este mică ţinând cont de parteneriatul strategic dintre România şi SUA.

„Un lucru care mă preocupă de mai mult timp este de ce parteneriatul strategic cu SUA, care este esenţial pentru România din punct de vedere militar, nu are şi o corespondenţă în sens economic, pentru că este o derogare de la politica americană din ultimii 70 de ani. Întotdeauna când SUA a avut un partener strategic cu o ţară, acest parteneriat a fost urmat şi de un parteneriat economic foarte puternic“, spune Mircea Coşea.

În noul clasament publicat de BNR, Germania ocupă primul loc în ceea ce priveşte investiţiile străine directe în România, cu o valoare a soldului de 13,1 miliarde euro. În clasamentul anterior, Germania ocupa locul trei, cu o valoare a soldului investiţiilor de 10,8 miliarde euro.

Dacă în clasamentul anterior, investiţiile străine ale companiilor provenite din Cipru ocupau locul 5, cu 5,4 miliarde euro, în clasamentul real al investiţiilor, Cipru a căzut până pe locul 11, cu o valoare reală de 2,1 miliarde euro.

În raportul publicat de către BNR se arată că 61,8% din soldul total al investiţiilor străine directe, în valoare de 54,5 miliarde euro, sunt realizate în companiile înfiinţate prin investiţiile de tip greenfield. Investiţiile străine direct în întreprinderi greenfield au fost orientate către domenii precum industria prelucrătoare, 28,1%, comerţ, 22,6%, şi construcţii 19,5%. Alte ramuri în care aceste investiţii au o pondere semnificativă sunt intermedieri financiare şi asigurări, 7,7% şi activităţi profesionale, ştiinţifice, tehnice şi administrative, 7.3%.

Economistul Mircea Coşea spune că România nu are o concepţie foarte clară în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine şi utilizarea acestora.

„Din punctul meu de vedere, noi nu avem o concepţie foarte clară în legătură cu atragerea investiţiilor străine şi cu utilizarea lor, aici nu trebuie să ne uităm foarte departe, putem să ne uităm la Polonia. Trebuie să avem o politică bazată pe interesul nostru, nu dictată din alte părţi.“

„Trebuie să ne gândim de unde putem lua capital mai ieftin şi mai productiv, iar în al doilea rând să considerăm ţările din regiune ca fiind concurenţii noştri“, spune Mircea Coşea.

El este de părere că dacă România nu va atrage capital străin în următorii zece ani, ţara noastră se va afla într-o situaţie extrem de gravă pentru că structura economiei româneşti produce valoare adăugată de valoare medie. „Nu putem colecta bani la buget pentru a ne dezvolta, trebuie să ne bazăm pe investiţii  şi fonduri europene cel puţin încă 10-15 ani“.

Austria îşi păstrează locul, aflându-se pe poziţia a doua în ambele clasamente, dar diferenţa este că investiţiile străine directe provenite din Austria au o valoare reală de 10 miliarde euro şi nu de 11 miliarde euro, aşa cum se arată în clasamentul anterior.

Spre deosebire de clasamentul anterior, în noul top al investiţiilor străine directe apar şi ţări precum Rusia şi Japonia, cu o valoare a investiţiilor străine directe de 1,1 miliarde euro fiecare, dar şi Africa de Sud, cu o valoare a soldului de 1,7 miliarde euro.

În ceea ce priveşte judeţele României în care există cele mai mari valori ale investiţiilor străine, Bucureştiul ocupă primul loc cu o valoare a investiţiilor străine de 45 miliarde euro, urmat de Ilfov, 5,1 miliarde euro, şi Timiş , 4,3 miliarde euro.

Mircea Coşea adaugă faptul că în eventualitatea în care va exista o relocare a industriilor producătoare de bunuri din China, companiile se vor duce acolo vor avea facilităţi legislative, dar şi infrastructură, iar România nu poate concura în acest moment.