Decizii de urgenţă. Luni seară, Raed Arafat şi Nelu Tătaru au anunţat introducerea de noi restricţii, după creşterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19: Carantinarea localităţilor cu 3 cazuri/1000 locuitori, interzicerea evenimentelor mari în localităţile cu peste 1,5 cazuri/1000 locuitori. La Iaşi se închid restaurantele şi terasele. LISTA măsurilor

Autor: Bogdana Gusuleac 05.10.2020

Raed Arafat şi Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au oferit noi informaţii cu privire la măsurile suplimentare impuse de contextul creşterii accelerate a numărului de cazuri COVID-19, scrie Mediafax.ro

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Pentru cetăţenii care vin din ţări cu un indice mai ridicat se impun anumite reguli: cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ. Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile şi prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore. Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice. Contextul evaluării fiecărei localităţi se referă la indicele cazurilor noi la mia de locuitori, în 14 zile.

Ministrul Nelu Tătaru cere, în continuare, prudenţă şi grijă din partea tuturor cetăţenilor, pentru a putea preveni suprasolicitarea spitalelor.
Nelu Tătaru: Pandemia nu se tranşează în spitale, ci în pre-spital. Creşterea transmiterii în comunitate duce la creşterea indicelui. Gestionăm o lună septembrie grea, vine o lună octombrie cu evenimente religioase. Suntem într-un efort comun. Depinde doar de noi dacă vom forţa spitalele.

Toate Comitetele judeţene de Situaţii de Urgenţă se vor reuni de urgenţă pentru a lua toate măsurile prevăzute pentru incidenţele de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile. Măsurile care se vor dezbate prevăd purtarea măştii în spaţiile închise şi deschise, dar mai ales în spaţiile aglomerate.
 

Iată lista completă a subiectelor de discuţie de pe masa Comitetelor Judeţene:

Raed Arafat: Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reşedinţă în locul unde se desfăşoară evenimentulE extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toţi. Sărbătorile religioase se fac, dar participanţi sunt doar cei care au reşedinţa sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor. Ne aşteptăm la colaborarea populaţiei: purtarea măştii, distanţarea, dezinfectarea mâinilor şi suprafeţelor.

De asemenea, Raed Arafat a menţionat şi modificările care vor apărea în ceremonia de investire a noilor primari aleşi în urma alegerilor locale.

Raed Arafat: Încă o decizie: persoanele alese la alegerile locale să poată depune jurământul oficial fără prezenţă fizică, ci online, dacă sunt în izolare sau carantină. Primii doi pacienţi au ajuns la Terapie Intensivă la Spitalul Witting. Presiunea pe sistemul sanitar este importantă. Ieri, 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte spitale în sudul ţării, către Botoşani, Mureş, Timişoara. Sistemul începe să aibă presiuni. 


TestulCOVID-19 devine obligatoriu în România pentru persoanele care vin din ţările cu rată mare de incidenţă.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că cetăţenii care vin în România, pentru trei zile, din ţările cu indice ridicat de infectare, pot intra în ţară cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Dacă vin pentru o perioadă mai lungă, trebuie să intre în carantină 14 zile. În cea de-a 8-a zi pot cere un nou test, iar dacă acesta va fi negativ, pot ieşi din carantină în cea de-a 10-a zi.

Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice, a adăugat Tătaru.

Potrivit deciziei remisă presei după conferinţa de presă, se aprobă lista ţărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020.

Ţările din care se intră în carantină la domiciliu pentru 14 zile sunt: Israel, Andorra, Muntenegru, Bahrain, Aruba, Argentina, Guam, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Spania, Cehia, Costa Rica, Puerto Rico, Bahamas, Republica Moldova, Franţa, Olanda, Gibraltar, Polinezia Franceză, Sint Maarten, Liban, Belgia, Panama, Capul Verde, Statele Unite ale Americii, Peru, Kuweit, Columbia,
Brazilia, Armenia, Marea Britanie, Islanda, Oman, Irak, Maldive, Paraguay, Luxembourg, Belize, Emiratele Arabe Unite, Palestina, Danemarca, Libia, Ungaria, Chile, Slovacia, Ucraina, Austria,
Curaçao, Georgia şi Qatar.

Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieşi din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.


Restaurantele, cinematografele, teatrele şi cazinourile din oraşul Iaşi şi din 11 comune ieşene se închid timp de o săptămână din cauza înmulţirii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2. Decizia aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 

Autorităţile ieşene au decis să suspende începând de luni până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din oraşul Iaşi şi din comunele Aroneanu, Costeşti, Mădârjac, Miroslava, Moţca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomeşti, Ţuţora şi Valea Lupului. Restaurantele şi cafenelele aflate în pensiunile şi hotelurile din localităţile menţionate rămân deschise doar pentru clienţi. De asemenea, unităţile pot prepara produse care nu se consumă la faţa locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată şi activitatea cazinourilor din Iaşi şi din cele 11 comune. De asemenea, nu vor fi deschise cinematografele şi teatrele, iar spectacolele şi evenimentele culturale sunt interzise.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis să prelungească cu încă o săptămână interdicţiile similare din comunele ieşene Bârnova, Ciurea, Heleşteni, Holboca şi Horleşti.

Măsurile au fost luate în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.