„Mă simt bine. Nu vă temeţi de COVID”: Reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă este presărată cu controverse

Autor: Eduard Ivanovici 06.10.2020

Donald Trump s-a reîntors în mod dramatic la Casa Albă după ce a părăsit spitalul militar în care a fost tratat pentru COVID-19. Preşedintele a stârnit imediat un val de controverse după ce a declarat că, în ciuda bolii, ţara nu ar trebui să se teamă de virusul care a omorât peste 210.000 de americani şi a intrat în Casa Albă fără o mască de protecţie, transmite Associated Press.

Mesajul lui Trump i-a alarmat pe experţii în boli infecţioase şi sugerează că boala preşedintelui nu i-a schimbat atitudinea în faţa virusului, contractat de prima doamnă şi alţi oficiali ai Casei Albe.

Doctorul preşedintelui american, Sean Conley, a declarat luni că Trump este în continuare contagios şi va scăpa de orice fel de pericol în aproximativ o săptămână. Trump îşi va continua recuperarea la Casa Albă, unde s-au descoperit în ultimele zile tot mai multe cazuri cu coronavirus.

„Nu vă temeţi de virus. Îl veţi învinge. Avem cel mai bun echipament medical, avem cele mai bune medicamente”, a declarat Trump, respirând mai greu decât de obicei.

Mesajul nonşalant al liderului de la Casa Albă vine după ce administraţia pe care o conduce i-a încurajat în mod constant pe americani să aibă grijă şi să ia măsuri pentru a evita răspândirea virusului pe măsură ce cazurile continuă să crească de-a lungul ţării. Pentru mai bine de opt luni, eforturile lui Trump de a minimiza virusul în speranţa de a susţine economia înainte de alegerile prezidenţiale au stârnit critici din ambele tabere ale spaţiului politic american.

Numărul americanilor morţi din cauza virusului SARS-CoV-2 – 215.039, potrivit Worldometers – a depăşit de luni bune numărul de decese cauzate de războaiele din Vietnam, Afghanistan şi Irak la un loc.

„Trebuie să fim realişti. COVID-19 reprezintă o ameninţare completă asupra populaţiei americane”, spune David Nace, doctor în cadrul Centrului Medical al Universităţii din Pittsburgh.

„Este un mesaj inconştient. Am ajuns în punctul în care declar că [afirmaţiile lui Trump] ar putea accelera răspândirea virusului”, a adăugat Sadiua Khan, doctor al Şcolii de Medicină din cadrul Universităţii Fenberg.