Ce domenii din România vor ţine vie piaţa de fuziuni şi achiziţii şi care sunt cele care nu vor mai găsi investitori interesaţi? IT-ul, farma şi retailul ţin capul de afiş

Autor: Cristina Roşca 11.10.2020

♦ Piaţa de fuziuni şi achiziţii de la nivel mondial a fost lovită de pandemia de COVID-19 care i-a determinat pe cei mai mulţi investitori să se ţină la distanţă de a face noi dealuri cel puţin în primele luni ♦ Apoi piaţa s-a dezgheţat treptat, însă e departe de nivelul anterior, iar estimările vorbesc de scăderi de peste 30% la nivel european, cu diferenţe de la o ţară la alta ♦ În cazul României, piaţa locală de M&A s-ar putea înjumătăţi în 2020 la doar 2 mld. euro, dacă nu va fi salvată de semnarea în S2 a unor dealuri majore precum vânzarea activelor CEZ.

Pandemia de COVID-19 va diviza piaţa de M&A, astfel că unele sectoare vor fi puţin sau deloc atrăgătoare pentru investitori, în timp ce pe altele se va paria masiv, spun specialiştii. Este interesant însă de remarcat că dacă anterior în fiecare ţară existau anumite particularităţi şi anumite sectoare de interes pentru cumpărători, acum există o relativă uniformitate. Mai exact, domeniile afectate cel mai tare de COVID-19 sunt cele care vor vedea cele mai puţine tranzacţii în 2020 şi 2021 oriunde în lume. La polul opus, sectoarele care şi-au continuat activitatea neperturbate sau chiar au reuşit să crească în această perioadă sunt cele care au atras şi vor atrage în continuare atenţia investitorilor strategici şi financiari.

Astfel, sectorele IT şi telecom, farma şi retail vor fi cele care vor reuşi să ţină pe plus piaţa de M&A, pe când energia, real estate-ul ori turismul vor fi la polul opus, arată raportul European M&A Outlook 2020, publicat de casa de avocatură CMS în asociere cu Mergermarket.