O veste foarte proastă: România a ajuns la aproape 3.000 de pacienţi cu COVID-19 pe zi. Răspândirea accelerată a virusului vine şi cu noi restricţii în Bucureşti şi alte oraşe

Autor: Georgiana Mihalache 08.10.2020

Creşterea semnificativă a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 în România, care s-a apropiat ieri de 3.000 de pacienţi nou confirmaţi, a generat noi restricţii pentru persoanele din localităţile cu peste 1,5 cazuri la mia de locuitori din ultimele două săptămâni. Astfel, restaurantele, cafenele, teatrele, sălile de cinema şi-au închis activitatea începând de miercuri, 7 octombrie, iar în cursul zilei de ieri autorităţile au anunţat noi măsuri restrictive. Măştile de protecţie devin obligatorii la 50 de metri de şcoli şi cazinourile se închid în Bucureşti. Măsurile au fost criticate în special de reprezentanţii industriei HoReCa, afectată de închiderea localurilor la interior. Terasele restaurantelor şi ale cafenelelor au fost deschise începând cu 1 iunie, la două săptămâni de la ieşirea României din starea de urgenţă. Ulterior, la 1 septembrie au fost deschise localurile şi la interior. Creşterea numărului de cazuri face însă ca la o lună de la redeschidere, restaurantele să fie nevoite să oprească din nou activitatea la interior, în încercarea autorităţilor de a opri răspândirea virusului. Ieri a fost ziua cu cele mai multe cazuri nou confirmate de la debutul pandemiei, iar în ultima lună, de la 1 septembrie, au fost doar trei zile în care numărul pacienţilor nu a trecut de 1.000 de cazuri zilnice, acelea fiind în special zilele din weekend, când nivelul de testare scade.

România deţine recordul negativ la numărul de decese dintre statele europene care au raportat datele pâ nă la închiderea ediţiei, având ieri 82 de pacienţi cu COVID care au decedat. În total, sunt 142.000 de cazuri de la debutul pandemiei, adică din 26 februarie până în prezent. Bucureştiul are cele mai multe cazuri noi pe zi, ieri fiind confirmaţi 514 pacienţi noi în Capitală. De altfel, în majoritatea centrelor mari incidenţa îmbolnăvirilor este mai crescută faţă de restul zonelor, circulaţia popularţiei fiind semnificativă. Judeţe cu peste 100 de îmbolnăviri de la zi la zi sunt Iaşi, Timiş, Alba şi Prahova. În total, ieri au fost prelevate 27.800 de teste, dintre care peste 17.300 pe baza definiţiei de caz, iar restul de peste 10.400 la cerere, după cum au anunţat autorităţile. În acest context, medicii atrag atenţia că spitalele încep să fie aglomerate. Ieri, în secţiile de terapie intensivă erau internaţi 612 pacienţi, adică mai  bine de jumătate dintre cele 1.050 de paturi ATI dotate cu ventilatoare. „Sistemele medicale încă rezistă, dar recomandarea noastră este de a nu forţa aceste sisteme medicale. Am reevaluat şi am relaxat nişte activităţi la 1 septembrie. Acele relaxări s-au desfăşurat în condiţiile unor norme. Acum că însă s-a depăşit acel 1,5 la mia de locuitori şi suntem nevoiţi să restricţionăm unele activităţi. în măsura în care aceste indicatoare vor reveni prin respectarea normelor sub 1,5, vom reveni”, a spus ieri Nelu Tătaru.

 

Restaurantele, din nou închise. Circa 400.000 de angajaţi vizaţi de măsură

Industria HoReCa a fost printre cele mai afectate domenii de criza COVID-19 şi de măsurile luate de autorităţi pentru a opri răspândirea virusului.

Înainte de pandemia de COVID-19, în industria HORECA erau activi circa 40.000 de jucători (firme) cu capital românesc, care aveau un număr de circa 400.000 de angajaţi - 190.000 de angajaţi direct implicaţi şi aproximativ 210.000 an¬gajaţi în cadrul furnizorilor de produse, materii prime şi alte servicii.

„Cred că o nouă închidere va fi pe o perioadă lungă, nu pentru 1-2 săptămâni cum s-ar putea anunţa. Pandemia e pe o curbă ascendentă, aşa că eu cred că această situaţie va dura până la primăvară”, a spus pentru ZF antreprenorul Cristian Preotu, ce deţine grupul Le Manoir sub umbrela căruia sunt reunite mai multe restaurante şi baruri.