BERD intră sub pragul de deţinere de 5% din Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital locale

Autor: Tibi Oprea 08.10.2020

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital locale, a anunţat joi că a fost notificat de faptul că Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a scăzut sub pragul de deţinere de 5%, deţinând în prezent 4,997% din capitalul social al BVB.

Astfel, BERD a vândut pe 5 octombrie un pachet de 500 de acţiuni BVB, respectiv 0,006% din capitalul social al emitentului.

Potrivit calculelor ZF pe baza preţului de închidere din 7 octombrie, investiţia BERD la BVB valorează circa 9,85 de milioane de lei.

Potrivit poziţiei la data notificării anterioare, BERD avea 5,12% din capitalul social al BVB, ceea ce înseamnă că banca a mai vândut din acţiunile operatorului fără a coborî sub pragul de 5%, deci fără a fi nevoită să raporteze tranzacţiile.

Pe de altă parte, potrivit datelor agregate de ZF din rapoartele publicate la Bursă, BERD a vândut pe parcursul primului semestru şi acţiuni Banca Transilvania, scăzând de la o deţinere de 8,6% la final de 2019 la 7,93% la final de iunie 2020.

Acţiunile BVB se tranzacţionează în scădere cu 5% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 16 mil. lei, emitentul ajungând la 197,2 milioane de lei capitalizare