A doua întâlnire dintre Donald Trump şi Joe Biden va fi una virtuală, de vreme ce preşedintele rămâne infectat cu coronavirus. Donald Trump: „Nu îmi voi irosi timpul cu o dezbatere virtuală”

Autor: Eduard Ivanovici 08.10.2020

A doua întâlnire dintre preşedintele american Donald Trump şi nominalizatul Partidului Democrat Joe Biden va fi una virtuală, după ce liderul de la Casa Albă a fost diagnosticat săptămâna trecută cu COVID-19, a anunţat joi Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale, potrivit Associated Press.

Comisia a citat „nevoia de a proteja sănătatea candidaţilor şi siguranţa tuturor oamenilor implicaţi în cea de-a doua dezbatere prezidenţială”. Candidaţii vor „participa din locaţii separate”, în timp ce moderatorul va rămâne în Miami, statul Florida.

Trump a fost diagnosticat săptămâna trecută cu coronavirus, declarând ulterior că va fi lângă Joe Biden în timpul dezbaterii din Miami. Însă fostul vicepreşedinte i-a transmis lui Trump că nu ar trebui să susţină dezbaterea în condiţiile în care rămâne infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Zilele trecute, Trump s-a reîntors în mod dramatic la Casa Albă după ce a părăsit spitalul militar în care a fost tratat pentru COVID-19. Preşedintele a stârnit imediat un val de controverse după ce a declarat că, în ciuda bolii, ţara nu ar trebui să se teamă de virusul care a omorât peste 210.000 de americani şi a intrat în Casa Albă fără mască de protecţie.

„Nu vă temeţi de COVID. Îl veţi învinge. Avem cel mai bun echipament medical, avem vele mai bune medicamente”, a declarat Trump, respirând mai greu decât de obicei.

Mesajul nonşalant al liderului american vine după ce administraţia pe care o conduce i-a încurajat în mod constant pe cetăţeni să aibă grijă şi să ia măsuri pentru a evita răspândirea virusului. Pentru mai bine de opt luni, eforturile lui Trump de a minimiza efectele coronavirusului, în speranţa de a susţine economia înainte de alegerile prezidenţiale, au generat critici din ambele tabere ale spaţiului politic din Statele Unite.

A doua întâlnire Trump-Biden nu ar fi prima dezbatere în care candidaţii nu sunt în aceeaşi cameră. În 1960, a treia dezbatere dintre Richard Nixon şi John F. Kennedy a fost difuzată în condiţiile în care candidaţii se aflau în colţurile opuse ale ţării.

Totuşi, Trump a respins ideea unei dezbateri „remote”: „Nu îmi voi irosi timpul cu o dezbatere virtuală. Nu despre asta sunt dezbaterile”, spune preşedintele, conform LA Times.