Ambasadorul SUA la Bucureşti: România va încheia un acord cu SUA de 8 mld. dolari pentru centrala nulcleară de la Cernavodă, care prevede construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi reabilitarea reactorului 1

Autor: Cristina Bellu 09.10.2020

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a anunţat că România va încheia cu Stalele Unite un acord privind finanţarea cu 8 mld. dolari, cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, pentru reabilitarea centralei nucleare de la Cernavodă, respectiv construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi reabilitarea reactorului 1.

În acest sens, ministrul economiei, Virgil Popescu,  urmează să se întâlnească şi cu preşedinta EXIM, banca de export-import a SUA, Kimberley Reed, pentru a iniţia acest acord de cooperare interguvernamentală, potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti.

Nuclearelectrica (SNN), compania care deţine reactoarele de la Cernavodă, este cotată la Bursa de la Bucureşti. Vineri, titlurile sunt în creştere cu 2%. Capitalizarea SNN este de 4,9 mld. lei, adică un mld. euro.

Compania este controloată în proporţie de 82,4% de statul român prin intermediul ministerului economiei.

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar fi trebuit să se realizeze de chinezi, conform unui protocol semnat în timpul guvernării Ponta. Guvernul PNL a renunţat la această variantă şi merge pe mâna americanilor.