Dragi fermieri, în loc să vindeţi fermele pe Facebook, mai bine vă asociaţi, luaţi fonduri europene şi produceţi lactate, carne sau chiar mâncare gătită, pe care să le vindeţi pe Instagram şi TikTok

Autor: Alex Ciutacu 09.10.2020

Zootehnia României este la pământ. Fermierii îşi vând fermele de vaci pe Facebook şi pe Olx”, notează astăzi pe prima pagină Ziarul Financiar.

Striviţi între secetă, inputuri mai scumpe şi preţuri mai mici pentru laptele şi carnea lor, mai mulţi fermieri români încep să îşi vândă afacerile pentru că nu mai fac faţă în anul Covid.

Problema zootehniei reflectă o problemă mult mai mare a economiei româneşti: exportăm materie primă şi nu scoatem din ferme, din fabrici destule produse finite, cu valoare adăugată mai mare.

Asocierea ar putea fi răspunsul la întrebarea „ce fac cu afacerea mea”, înainte de a lua hotărârea de a o vinde.

Dragi fermieri, în loc să vindeţi fermele pe Facebook, mai bine vă asociaţi, luaţi fonduri europene şi produceţi lactate, carne sau chiar mâncare gătită, pe care să le vindeţi pe Instagram şi pe TikTok, pe platforme online şi prin platformele altor producători.

Nu trebuie să ştiţi deja să produceţi lactate, vă puteţi asocia cu alţi fermieri care ştiu, sau cu producători care nu au ferme şi cumpără materia primă de la fermieri locali, cum este familia Şfabu din Botoşani – producătorul caşcavalului de Săveni

Sau vă puteţi asocia cu producători de produse din carne şi să lansaţi noi produse împreună, întrucât ei au deja cunoştinţele necesare. Ori chiar să vă asociaţi între voi şi să învăţaţi să produceţi împreună. 

Cererea/piaţa de desfacere pot fi generate prin branding, marketing şi promovare, iar platformele online vă dau cea mai bună oportunitate din ultimii ani.

Aşa cum trei băieţi tineri au creat în Sibiu Carmangeria Bătrânu` Sas, aşa cum s-au adaptat când nu a mai mers în pandemie, au deschis un magazin online în 5 ore şi au schimbat modelul de dezvoltare, aşa puteţi şi dumneavoastră să vă repliaţi, să vă asociaţi şi să trimiteţi carnea de la fermă direct pastramă către client. Sau chiar mâncare gătită, porţionată, pe care o puteţi vinde prin atâtea şi atâtea platforme onlline pe care le aveţi la îndemână.

Aceeaşi carmangerie a primit în platforma online şi un producător de lactate, Mândra, pentru că aceste produse pot fi vândute împreună atunci când vorbim de comenzi online spre Bucureşti, Cluj sau alte oraşe mari din ţară.

Asocierea la vânzare o vedem şi în Hunedoara şi Alba, unde grupul avicol Avis 3000 are o reţea de magazine plus un magazin online unde listează doar producători din aceste două judeţe. Producători care nu fac doar carne de pui, ci lactate sau chiar miere – Apidava fiind unul dintre brandurile listate.

Dacă familia Şfabu din Botoşani nu ar fi început producţia de lactate pentru că nu avea ferme sau dacă băieţii din Sibiu nu ar construit un brand de mezeluri din acelaşi motiv, economia României ar fi avut de pierdut. Aşa cum are de pierdut când voi vă vindeţi fermele.

Sigur, rămâne problema capitalului. Însă aici există variante de finanţare fie prin fonduri europene, fie prin credit bancar, fie printr-un mix între cele două.

„Dacă nu ne sprijină Ministerul Agriculturii cu subvenţii, o să crească ei vaci la etaj, la Bucureşti, căci la noi în zonă 90% din oameni vor să-şi vândă fermele“, spune un fermier din localitatea Subcetate, judeţul Harghita – aşa cum aflăm din articolul de pe prima pagină de astăzi.

Într-adevăr, Guvernul trebuie să ia măsuri. Măsuri care să vă dea pârghiile să creşteţi şi să nu mai aveţi nevoie de ajutor în câţiva ani.

Cu toate acestea, facilităţile Guvernului sunt limitate de cele mai multe ori, iar sprijinul acordat în modul de avarie nu generează premise pentru creşteri viitoare, ci doar rezolvă o problemă imediată.

Da, Ministerul Agriculturii ar trebui să ia măsuri prin care să vă încurajeze să vă asociaţi. Poate Guvernul ar trebui să ofere un serviciu profesionist de consultanţă de business, în parteneriat cu specialiştii din privat, astfel încât fiecare dintre voi să poată suna gratuit un specialist când are nevoie de îndrumare.

Da, poate acelaşi Guvern ar trebui să vă ajute cu fonduri pentru trecerea de la producător de materie primă la producător de produs finit. Un altfel de Start-Up Nation, dar pentru fermieri. Bani acordaţi cu obiective, ţinte, verificări.

Dragi fermieri, sunteţi în prima linie în lupta cu criza, din punct de vedere economic. Avem nevoie ca voi să rezistaţi, să vă asociaţi şi să creşteţi.

Online-ul vă poate da o nouă viaţă.