SpaceX, proiectul iniţiat de Elon Musk, începe să dezvolte o rachetă cu o viteză de 7.500 de metri pe secundă pentru a livra arme armatei americane. Racheta va parcurge distanţa SUA-Afghanistan, adică 12.000 km, în maxim o oră

Autor: Eduard Ivanovici 18.10.2020

SpaceX plănuieşte să dezvolte o rachetă ce poate livra arme pe întreg teritoriul planetei într-un interval de maxim o oră, proiectul fiind dezvoltat pentru armata Statelor Unite, conform Business Insider.

Sistemul va transporta materiale din Cape Canaveral, Florida către baza americană din Afghanistan, adică la o distanţă de aproape 12.000 km, în aproximativ 60 de minute. Prin contrast, un Boeing C-17 Globemaster III, o aeronavă de transport din SUA, parcurge aceeaşi distanţă în 15 ore.

Racheta va putea transporta o încărcătură de 80 de tone, precum modelul C-17 al celor de la Boeing, iar testele de rezistenţă vor începe anul viitor.

Colaborarea – care include firma aerospaţială xArc – a fost anunţată de Stephen Lyons, general în cadrul Comandamentului pentru Transportul Statelor Unite.

„Vă pot spune că SpaceX se mişcă extrem, extrem de repede în această zonă. Sunt foarte încântat în ceea ce priveşte echipa care lucrează cu SpaceX”, a declarat Lyons. Pe lângă viteză, un avantaj major al rachetelor este faptul că zborul prin intermediul orbitei nu are nevoie de aprobarea guvernelor, spre deosebire de transportul aerian.

Elon Musk plănuieşte să listeze la bursă proiectul Starlink, divizia de sateliţi a SpaceX, însă procesul ar putea dura câţiva ani de vreme ce veniturile trebuie să devină stabile şi previzibile.