Surpriză: Bank for International Settlements împreună cu alte şapte bănci centrale studiază posibilitatea emiterii de monede digitale ale instituţiilor centrale

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 09.10.2020

Bank for International Settlements şi alte şapte bănci centrale au publicat un raport care stabileşte câteva cerinţe cheie pentru monedele digitale ale instituţiilor centrale - central bank digital currencies, sau CBDC, anunţă CNBC.

Raportul privind CBDC-urile vine în momentul în care mai multe bănci centrale din întreaga lume iau în consideraţie emiterea de valute digitale.

Printre cele şapte bănci centrale se numără Rezerva Federală aStatelor Unite, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei.

Printre recomandările făcute de băncile centrale apare ideea că CBDC-urile trebuie să completeze - dar să nu înlocuiască - numerarul şi alte forme de plată legală şi să sprijine mai degrabă decât să dăuneze stabilităţii monetare şi financiare. Raportul mai spune că monedele digitale ar trebui să fie, de asemenea, sigure, cât mai ieftine posibil - dacă nu libere - de utilizat şi „să aibă un rol adecvat pentru sectorul privat”.

Raportul privind CBDC-urile vine în momentul în care diferite bănci centrale din întreaga lume consideră propriile valute digitale respective. Blockchain, tehnologia care stă la baza criptomonedelor precum bitcoin, a fost susţinută ca o soluţie potenţială. Cu toate acestea, criptomonedele au atras multă atenţie din partea bancherilor centrali, îngrijoraţi că deschid uşa către activităţi ilicite, cum ar fi spălarea banilor.

În China, o ţară în care portofele digitale precum Alipay şi WeChat Pay au fost adoptate pe scară largă, banca centrală colaborează deja cu cîteva companii din sectorul privat pentru a testa o monedă electronică la care lucrează de ani de zile. Între timp, banca centrală suedeză lucrează cu firma de consultanţă Accenture pentru a-şi testa „e-krona”.

„Un design care oferă aceste caracteristici poate promova plăţi mai rezistente, eficiente, incluzive şi inovatoare”, a declarat Benoit Coeure, fostul oficial al Băncii Centrale Europene care conduce acum eforturile de inovare ale Bank for International Settlements.

Merită subliniat faptul că bănci centrale nu sunt decise în privinaţ emiterii de monede digitale şi încă analizează fezabilitatea acestora. Susţinătorii acestora spun că ar putea spori incluziunea financiară prin integrarea persoanelor fără acces la un cont bancar dar şi îngrijorări legate de excluderea băncilor comerciale din joc.

Activitatea băncii centrale în jurul monedelor digitale a apărut anul trecut, după ce Facebook a anunţat propria versiune - Libra - susţinută de o coaliţie de companii, inclusiv Uber şi Spotify. Proiectul a fost întâmpinat reacţii intense de reglementare şi s-a confruntat cu plecarea unor susţinători importanţi, ca Mastercard şi Visa.