Cum a reuşit guvernul chinez să se implice, adesea din umbră, în sute de achiziţii realizate de companii chineze în Europa în ultimul deceniu

Autor: Catalina Apostoiu 10.10.2020

Guver­nul Chinei s-a implicat profund, adesea din spatele scenelor, într-un val de achiziţii în Europa în ultimul d­e­ce­niu, scrie The Wall Street Journal.

Guver­nul Chinei s-a implicat profund, adesea din spatele scenelor, într-un val de achiziţii în Europa în ultimul d­e­ce­niu, scrie The Wall Street Journal.

Din 650 de investiţii chineze realizate în Europa din 2010, aproximativ 40% au implicare ridicată sau moderată din partea unor companii deţinute sau controlate de statul chinez, unele în domeniul unor tehnologii avansate, relevă un nou studiu realizat de compania olandeză de consultanţă Datenna.

În multe dintre fuziunile şi achiziţiile europene, influenţa statului chinez a fost efectiv mascată prin straturi de ownership, structuri complexe de acţionariat şi tranzacţii executate prin intermediul unor subsidiare europene, a găsit Datenna.

Dimensiunea implicării statului chinez evidenţiază lipsa în Europa a unui sistem la fel de puternic şi activ ca cel din SUA, cunoscut drept Cfius, care poate bloca achi­ziţii internaţionale în SUA pe motive de securitate naţională. Oficialii europeni sunt din ce în ce mai îngri­joraţi că din această cauză companiile sunt vulnerabile în faţa influenţei externe nedorite, a pierderii de ino­vaţii critice şi a erodării unor industrii avansate.

Uniunea Europeană intenţionează să soluţioneze această situaţie cu noi reglementări care vor intra în vigoare pe 11 octombrie şi care ar trebui să semnalizeze potenţiale consecinţe asupra securităţii ale unor investiţii străine.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro