Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, precizări în cazul lui Laurenţiu Baranga: În ultimii 4 ani nu a avut legătură cu instituţia

Autor: Laura Buciu 11.10.2020

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a transmis, duminică, precizări în legătură cu Laurenţiu Baranga, după ce a apărut informaţia că vreme de 11 ani a fost adjunct al Oficiului. Baranga este arestat la domiciliu, acuzat că şi-a falsificat actele de studii.

ORNISS a transmis că în perioada 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2019 contractul individual de muncă al lui Laurenţiu Baranga cu ORNISS a fost suspendat, iar începând cu data de 1 octombrie 2019, contractul individual de muncă al lui Baranga cu ORNISS a încetat.

„Practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurenţiu nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS. În perioada în care domnul Baranga Laurenţiu a activat în cadrul ORNISS nu a îndeplinit niciodată şi sub nicio formă, calitatea de adjunct al conducătorului instituţiei”, au transmis, duminică, reprezentanţii ORNISS.

Aceştia au precizat că vor colabora cu organele de cercetare penală pentru lămurirea tuturor aspectelor relevante referitoare la activitatea lui Laurenţiu Baranga.

Laurentiu Baranga, fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), acuzat de înşelăciune, după ce şi-ar fi falsificat diplome pentru a ocupa funcţii publice, a fost arestat la domiciliu.

Laurenţiu Baranga a fost reţinut, sâmbătă, pentru 24 de ore la capătul unor audieri care au ţinut ore în şir la locuinţa sa din Râmnicu Vâlcea.

El a demisionat joi, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanţelor Publice.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente”, au spus reprezentanţii Poliţiei Române.

Poliţiştii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată, respectiv Laurenţiu Baranga, a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Laurenţiu Baranga a fost numit în funcţia de preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor în 4 septembrie.