Ce spun analiştii economici despre economia României în 2020: Este deja dincolo de dubiu că revenirea va fi în V, însă contează cât de mult va dura până revenim la activitatea economică din 2019

Autor: Răzvan Botea 17.10.2020

Datele provizorii de la INS arată că economia s-a contractat cu 10% an/an în trimestrul II din 2020, trimestrul cel mai negru pentru economie de la începutul pandemiei.

Economia României a scă­zut cu 10,2% în al doi­lea trimestru din 2020 prin comparaţie cu ace­eaşi perioadă a anu­lui trecut, arată datele provizorii al Insti­tutului Naţional de Statistică. Datele au fost ajustate uşor în sus, faţă de datele semnal, cu 0,3 puncte pro­centuale.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, este de părere că e dincolo de dubiu faptul că economia României va reveni în formă de V, în condiţiile în care căderea a fost foarte abruptă în al doilea trimestru şi revenirea vine din efectul de bază. Problema se pune, însă, în cât timp acti­vi­tatea economică din România va re­veni la parametrii din 2019.

„Aş spune că datele din România ex­primă cumva tendinţele care s-au ma­nifestat şi la nivel european, cu ex­cep­ţia faptului că România a avut o scă­dere doar în T2, nu şi în T1. Practic am avut o cădere foarte brutală în T2, lucru general valabil şi în acest context apare ideea de revenire în V. E clar că e V, problema este cât de repede revenim la activitatea economică dinainte de criză. Am avut o cădere brutală şi ar fi o catastrofă să ai revenire în altă formă decât V“, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Pe de altă parte, Aurelian Dochia, analist economic, spune că apar mai multe semne de întrebare în privinţa revenirii economice, în condiţiile în care situaţia medicală s-a înrăutăţit:

„Sunt multe semne de întrebare şi părerea mea este că toată lumea vrea să fie optimistă şi vrea să spună că am depăşit perioada cea mai grea, dar cred că trebuie să fim cu picioarele pe pământ şi să înţelegem că nici din punctul de vedere al pandemiei încă nu vedem îmbunătăţiri. Nu aş putea fi extrem de optimist să spun că avem o revenire.“

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că, în tri­mestrul al doilea din 2020, construcţiile şi IT-ul au fost singurele sectoare economice pe plus - +0,3 puncte procentuale aport la evoluţia economică pentru construcţii şi +0,6% pentru IT.