Colliers: Piaţa spaţiilor logistice şi industriale a crescut cu 5% în S1/2020, până la 4,7 mil. mp şi va depăşi 5 mil. mp la finalul anului. “Există încă loc de creştere”

Autor: Cristina Bellu 12.10.2020

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice moderne a ajuns la 4,72 milioane de metri pătraţi la finalul primei jumătăţi a anului, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, reprezentând peste 9% din stocul celor mai mari 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui raport al Colliers International, care estimează că până la finalul anului piaţa va depăşi 5 milioane de metri pătraţi.

”Piaţa industrială şi logistică românească a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa, deşi a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spaţii industriale şi logistice din România, pe cap de locuitor, susţine o creştere puternică în deceniul următor. În ceea ce priveşte a doua jumătate a acestui an, se aşteaptă ca cererea, gradul de neocupare şi ratele de închiriere să rămână stabile. O creştere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observată pe piaţa din Bucureşti, oferind mai multe opţiuni pentru chiriaşii activi pe această piaţă, atât în ​​ceea ce priveşte chiriile, cât şi locaţiile”, explică Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Începând cu 2015, stocul de spaţii industriale şi logistice moderne din România a crescut de trei ori, existând încă un decalaj semnificativ între România şi alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, în Republica Cehă, spaţiile industriale şi logistice moderne se situează la aproximativ 9 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane de metri pătraţi. Aceasta înseamnă că stocul modern de depozite din România pe cap de locuitor este de patru ori sub cel din Cehia şi de două ori sub cel din Polonia, potrivit datelor Colliers.

În S1/2020 au fost livraţi aproximativ 120.000 de metri pătraţi de noi spaţii industriale şi logistice moderne, ceea ce a reprezentat o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 de metri pătraţi, însă a doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătraţi în livrări noi preconizate, din care peste 60% sunt situate la periferia Bucureştiului.

În acelaşi timp, volumul total al depozitelor închiriate din România la finalul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, contractele noi fiind dominante, în proporţie de 81%. Bucureştiul a reprezentat 35% din volumul total al spaţiilor închiriate, respectiv 87.500 de metri pătraţi, iar cea mai mare pondere a tranzacţiilor au fost contracte noi şi renegocieri, care au constituit 55% şi, respectiv, 37%.

Datele Colliers arată că structura chiriaşilor în ceea ce priveşte sectoarele de pe piaţa românească a fost dominată de sectorul retail / FMCG, care a generat 50% din toate contractele, în timp ce în Bucureşti cererea a fost dominată de 3PL / logistică (35%) şi producţie uşoară (33%). Noile spaţii logistice ale Profi din Timişoara şi Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacţii, acoperind 115.500 de metri pătraţi.