Tranzacţiile la BVB s-au triplat în septembrie, după promovarea la statul de Piaţă Emergentă. Radu Hanga, preşedinte BVB: Acesta este efectul vizibil imediat, însă este esenţial să avem aşteptări realiste şi să ţinem cont de contextul intern şi internaţional

Autor: Roxana Rosu 12.10.2020

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă de către FTSE Russell a avut efecte vizibile pe bursa de la Bucuresti, volumul tranzacţiilor depăşind jumătate de miliard de euro în septembrie, de peste trei ori mai mare decât în august, dar faţă de septembrie 2019.

Astfel, valoarea de tranzactionare pe segmentul de acţiuni a fost de 2,7 miliarde lei (556 mil.euro), faţă de 747 milioane lei (154 mil.euro) în august şi 726 milioane lei (153 mil.euro) în septembrie 2019.

„Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar in comunitatea de business sau in randul clasei politice, ci si in randul romanilor obisnuiti. Sunt convins ca mult mai multi romani au auzit acum de bursa si speram sa-i si vedem facand pasi spre investitiile in valori mobiliare. Cifrele au intarit puternic semnificatia aparte privind promovarea Romaniei la un nou statut. In acelasi timp, este necesar sa fim foarte transanti: acesta este efectul vizibil imediat, insa este esential sa avem asteptari realiste si sa tinem cont de contextul intern si international in care traim. Intr-o lume in continua schimbare, bursa se pozitioneaza ca un reper si pilon esential de finantare a economiei. Companiile romanesti au aratat in acest an, mai mult decat oricand, ca au capacitatea si determinarea de a a-si adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, ca le putem facilita accesul la capitalul vital functionarii chiar si in conditii de pandemie,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

La nivelul primelor 9 luni din acest an, pe BVB au avut loc tranzactii cu actiuni in valoare cumulata de 9,64 miliarde lei (2 mld.euro), aproape 28% din ele fiind realizate în septembrie.

Lichiditatea reflectata prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare s-a cifrat la 123 milioane lei (25,3 mil.euro), în creştere cu 245% faţă de august şi cu 255% faţă de septembrie 2019.

În perioada ianuarie-septembrie, valoarea medie zilnică de tranzactionare a depasit 51,2 milioane lei (10,6 mil. euro).

„Asa cum evidentele o arata, piata de capital din Romania a devenit mult mai atractiva si a fost inclusa, odata cu promovarea efectiva la statutul de Piata Emergenta, in indici ce au in componenta companii cu o valoare totala de piata de aproximativ 50 de ori mai mare decat cele din categoria Pietelor de Frontiera. Promovarea Romaniei este un proces continuu, nu doar o etapa. Este elementul fundamental de care investitorii romani ar trebui sa tina cont. Prioritatea noastra este consolidarea acestui statut pe care l-am castigat prin cresterea numarului de companii incluse in indicii Pietelor Emergente. Ambitia noastra este ca la urmatoarele evaluari sa putem anunta ca avem mai multe companii romanesti care vor putea face parte din acest univers investitional si suntem in dialog cu reprezentantii acestora pentru a implementa cele mai bune solutii pentru ca aceste includeri sa devina realitate,” a spus Adrian Tanase, CEO al Bursei.

Doua companii romanesti, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzactionata companie de la BVB – si Nuclearelectrica (SNN) – companie listata la bursa in care statul roman e actionar majoritar – au indeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, incepand cu 21 septembrie, in indicii All-Cap dedicati Pietelor Emergente potrivit FTSE Russell.

Ca urmare a accederii Romaniei la statutul de Piata Emergenta prin includerea emitentilor Banca Transilvania si Nuclearelectrica in indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piata, si alte companii romanesti listate la BVB pot beneficia de includerea in indicii pietelor emergente.

Potrivit clasificarii FTSE Russell, prima companie romaneasca care a beneficiat de upgrade-ul pietei este TeraPlast (TRP).