Compania Samus TEC din Dej, controlată de Ioan Tecar, investeşte 1 mil.euro într-o centrală fotovoltaică, în parteneriat cu E.ON Energie

Autor: Roxana Rosu 13.10.2020

Samus TEC Dej, producător de beton şi constructor de drumuri, a semnat un parteneriat strategic cu E.ON Energie România, în valoare de circa un milion de euro, pentru construirea unei centrale fotovoltaice care va acoperi anual 8-10% din necesarul de energie electrică al companiei controlate de Ioan Tecar.

Centrala va avea o putere instalată de 1.108 kWp care va produce anual circa 1.250 MWh de energie electrică din surse regenerabile.

“Am investit continuu în utilaje tehnologice moderne, cu fluxuri de producţie integrate, capabile să realizeze produse la standarde internaţionale, prietenoase cu mediul. Prin urmare, investiţia într-un parc de panouri fotovoltaice este un demers natural menit să eficientizeze procesele de producţie proprii, prin reducerea costurilor cu energia electrică şi să fie parte  integrantă a efortului european şi naţional de a creea un viitor mai verde”, a declarat Ioan Tecar, CEO  Samus TEC.

Samus-TEC Dej, firma membră a MG TEC GRUP,  are ca obiect de activitate fabricarea betonului şi a elementelor de beton prefabricate, lucrări de construcţii civile şi industriale, extragerea şi sortarea pietrişurilor şi nisipurilor. Compania are o fabrică de prefabricate de beton, inaugurată în 2018, precum şi staţii de asfalt şi de beton. Samus-Tec  a încheiat anul 2019 cu afaceri de peste 13 mili­oane de euro (62,8 mil. lei), în creştere cu peste 120% faţă de 2018. Profitul net a ajuns la circa 118.000 euro (570.000 lei) la finalul anului trecut, înregistrând o scădere de peste 46%.

Compania a fost înfiinţată în anul 1991 sub numele Samus Construcţii, prin desprinderea din Trustul de Construcţii Cluj, iar în anul 1999 a fost achiziţionată de antreprenorul Ioan Tecar, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul propriu. La sfârşitul anului 2015 activitatea de construcţii a companiei a fost preluată de către Samus Tec SA.

E.ON va monta 3.360 de module fotovoltaice pe acoperişul unei hale din Dej pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi.  Anual, firma de construcţii va reduce emisiile de CO2 cu peste 394 tone, iar deşeurile radioactive cu 3,75 kg.