eJobs: Pandemia a schimbat felul în care se raportează tinerii la carieră: se angajează mai devreme, au aşteptări salariale realiste, iar cele mai căutate domenii sunt vânzările şi IT

Autor: Roxana Rosu 14.10.2020

Criza care a afectat şi piaţa muncii în ultimele luni a avut un impact puternic asupra felului în care tinerii se raportează la viaţa lor profesională, inclusiv în cazul celor care se află la primul job, iar vârsta la care aceştia aplică pentru joburi s-a redus semnificativ.

Astfel, dacă până anul acesta candidaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani aplicau semnificativ mai puţin decât cei din categoriile 25-35 de ani şi 36-45 de ani, ultima jumătate de an a declanşat o responsabilizare cu efecte vizibile imediat, arată o analiză a eJObs.

În doar câteva luni, aceşti candidaţi tineri şi foate tineri i-au depăşit pe cei din segmentul 36-45 şi se apropie foarte mult de cei din zona 25-35 de ani.

”Vorbim despre categoria care a crescut cel mai mult, din punctul de vedere al aplicărilor. În luna septembrie, spre exemplu, au fost aproape 500.000 de tineri care au aplicat pentru unul sau mai multe dintre joburile disponibile pe eJobs. Comparativ, segmentul 25-35 de ani, în mod tradiţional cel mai activ pe piaţa muncii, a cumulat aproximativ 550.000 de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Domeniile cele mai căutate de tineri sunt vânzările şi IT-ul, un alt sector de care sunt atraşi şi în care aplică fiind cel de relaţii clienţi / call center, urmat, la egalitate, de marketing, resurse umane şi contabilitate.