Legea care-şi propune să stimuleze producătorii agricoli să dea materiile prime pe piaţă sau spre procesare prin acordarea unei prime de 100-200 de euro/tonă, a trecut de Camera Deputaţilor

Autor: Florentina Niţu 14.10.2020

Legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, prin acordarea unei prime de comercializare de 100-200 de euro/tonă pentru produsele aduse pe piaţă sau spre procesare, a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă. Ea va intra în vigoare anul viitor, iar producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali sunt principalii beneficiari.

Proiectul de lege a fost elaborat în 2019 de deputatul PNL Ion Ştefan, cu scopul de a stimula intrarea produselor agricole locale în circuitul comercial oficial, conform acestuia. În urma rezultatului pozitiv al votului de ieri, legea primei de comercializare intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se aplică până la 31 decembrie 2023.

Producătorii locali pot obţine prima de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură şi hamei, dar şi pentru produsele pescăreşti şi de acvacultură. 

Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc şi de acvacultură comercializat către unităţi de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.

Suma de 100, respectiv 200 de euro se acordă atât persoanelor fizice şi juridice, cât şi persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor familiale (IF) şi întreprinderilor individuale (II) din România, în anumite condiţii. Acelaşi beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde materia primă la procesator sau de 10.000 de euro dacă vinde la piaţă, direct pentru consum.

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii agricoli sunt să deţină în proprietate sau în arendă suprafeţe de teren agricol, luciu de apă sau construcţii destinate producţiei agricole; să posede atestat de producător sau documente de înregistrare ori licenţă de acvacultură/pescuit; să comercializeze pe piaţă produsele agricole primare; să facă dovada comercializării produselor agricole primare.

Prima de comercializare se acordă la cerere, iar producătorii trebuie să prezinte o adeverinţă care să ateste că îndeplinesc condiţiile menţionate anterior.