Piaţa de capital chineză sparge un nou record: Valoarea pieţei bursiere a ajuns la 10.000 mld dolari

Autor: Dorin Oancea 14.10.2020

Valoarea totală a pieţei bursiere din China a urcat la un nivel record de peste 10.000 de miliarde de dolari, pe măsură ce accelerarea redresării economice a ţării a propulsat-o peste maximul atins acum cinci ani, anunţă Financial Times.

Capitalizarea de piaţă a tuturor acţiunilor listate în Shanghai şi Shenzhen a atins 10.080 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg compilate miercuri pe baza închiderii din ziua precedentă.

Valoarea o depăşeşte pe cea de 10.050 miliarde de dolari atinsă în iunie 2015, imediat înainte de o criză care a dus la scăderea pieţei chineze la jumătate. Dar analiştii au spus că, în ciuda creşterii din acest an, acţiunile sunt mai staabile decât în ​​timpul bulei din 2015.

Pieţele din Shanghai şi Shenzhen au atras fonduri globale de aproximativ 26,5 miliarde de dolari prin intermediul programelor de conectare a acţiunile din Hong Kong, parţial din cauza optimismului generat de recuperarea economiei chineze după coronavirus.

Marţi, datele oficiale au arătat că importurile Chinei pentru luna septembrie au atins o valoare record în dolari, din cauza apetitului pentru mărfuri şi semiconductori. Renminbi s-a consolidat, de asemenea, faţă de dolar în ultimele săptămâni, în aşteptările unei victorii a lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a optimismului cu privire la o resetare a relaţiilor dintre cele două superputeri.