ZF Investiţi în România! Irina Ciochină, fondatoare, Caprele Irinucăi: O mare parte din producţia de lapte o procesăm în iaurturi şi brânzeturi, pe care le vindem prin magazinul propriu şi parteneri

Autor: Alex Ciutacu 15.10.2020

Cu o fermă de circa 80 de capre şi un magazin propriu în Iaşi, Caprele Irinucăi merge spre afaceri anuale de 600.000 de lei.

Ferma Caprele Irinucăi produce între 100 şi 200 de litri de lapte pe zi, timp de zece luni pe an, din care un procent cuprins între 50% şi 80% este procesat în iaurturi şi brânzeturi, care sunt vândute atât în magazinul propriu, cât şi în două carmangerii din Iaşi, a explicat Irina Ciochină, fondatoare, Caprele Irinucăi, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Producţia noastră este sezonieră, timp de zece luni pe an. În vârf de sezon avem aproximativ 200 de litri de lapte pe zi timp de şase luni, iar în celelalte patru luni suntem undeva la 100-150 de litri pe zi”, a declarat Irina Ciochină, cea care a fondat în urmă cu aproape opt ani ferma situată la câţiva kilometri de oraşul Iaşi. 

În sezonul de vară, când producţia de lapte este la un nivel mai ridicat, circa 80% din lapte merge spre procesare, în timp ce în toamnă, când producţia este la 40%, doar jumătate din lapte ajunge la procesare. 

Caprele Irinucăi produce lactate în mod artizanal, fără linii de producţie, iar am­­biţia pentru procesare a început printr-o investiţie de 50.000 de euro. 

„Suntem într-un punct în care producem încă artizanal şi tot aici vom rămâne. Investiţia noastră în producţie nu este pentru linii de asamblare, etichetare. Mare parte din lucru este manual, dar am investit în utilaje performante care să răcească repede laptele, să îl pasteurizeze, să se poată menţine o igienă exemplară, am investit în instalaţii frigorifice. Acestea ne ajută foarte mult, dar e vorba mai mult de păstrare, nu de procesarea propriu-zisă”, a detaliat invitata. 

Ferma vinde astăzi într-un magazin propriu şi prin parteneri în perioadele cu vârf de producţie. 

„Avem magazin propriu în Iaşi, iar 90% din producţie este comercializată prin magazinul nostru. Restul de 10% pentru lunile cu vârf de producţie mai distribuim în două carmangerii din Iaşi care au o gamă mai largă de produse tot de calitate superioară celor din supermarket şi de aceea ne-am dorit să ne aliem cu ei în acest domeniu.“

(...) Produsele noastre sunt foarte cerute, niciodată nu am avut nimic rămas pe stoc”, a explicat Irina Ciochină. 

În punctul maxim al fermei, Irina Ciochină a avut peste 150 de capre, însă astăzi numărul acestora a ajuns la 80, iar antreprenoarea vrea să scadă în continuare efectivul de animale, dar să sporească producţia. 

„Din punctul de vedere al numărului de capre avem în vedere scăderea acestuia, dar să rămânem la aceeaşi producţie, adică animalele să fie mai performante. (...) Este vorba de întreaga lor viaţă. În zootehnie este un triunghi care se cheamă casă-masă-rasă, iar toate cele trei puncte sunt esenţiale pentru creşterea productivităţii. Avem animale de rasă din ce în ce mai pură, iar asta se face prin aducerea ţapilor de rasă, avem adăpot de calitate, iar masa este foarte importantă. Există mitul acesta conform căruia caprele mănâncp pe deal orice, dar dacă mănâncă ce găsesc pe deal producţia va fi corespunzătoare”, a spus ea. 

Ferma Caprele Irinucăi nu vizează în prezent extinderea capacităţilor, iar investiţiile de circa 100.000 de lei realizate în 2020 au vizat reorganizarea, noi adăposturi pentru animalele care trăiesc în fermă pe lângă capre.  

Afacerile firmei s-au ridicat la circa 600.000 de lei în 2019, iar Irina Ciochină estimează cifre similare pentru finalul anului 2020. „Probabil ne apropiem de aceeaşi sumă şi anul acesta, poate puţin mai mică, dar nu are legătură cu scăderea vânzărilor, ci cu reducerea efectivului de animale. Din punct de vedere al vânzărilor dacă o luăm relativ şi nu în cifre absolute ajungem chiar la o creştere comparativ cu 2019”. 

Astăzi lucrează în fermă doar Irina împreună cu tatăl ei, iar în anumite perioade lucrează cu zilieri. „Anul acesta a fost mult mai dificil decât în alţi ani din acest punct de vedere. Nu a fost atât de complicat cu desfacerea şi distribuţia, dar ne-a fost teamă să mai dăm anunţuri când căutăm de lucru. Am tras împreună cu familia, eu cu mama, cu tata, cu soţul meu, mai chemăm în ajutor rude, dar era o perioadă foarte sensibilă pentru anunţuri, întâlnit cu oameni”. 

 

Care a fost principala problemă identificată de Caprele Irinucăi în România: 

Infrastructura rutieră şi de transport. De aici derivă şi lipsa de oameni şi problemele de recurtare. Ferma noastră este la 8 kilometri de Iaşi, la 15 minute din centrul oraşului până în fermă. Din aceşti 8 km, jumătate sunt lipsiţi de transport public şi de drum asfaltat. Asta nici nu mai contează. Dar nu este transport, ceea ce este o mare durere. Oamenii tot timpul depind de noi cu maşina, să îi ducem, să îi aducem. Oferim şi posibilitatea de cazare la fermă, dar este un punct foarte, foarte dificil la recrutarea personalului.