Investitorii americani se înghesuie să îi împrumute pe chinezi: Beijingul a atras 6 miliarde de dolari într-o emisiune de obligaţiuni denominată în dolari. Ordinele plasate s-au ridicat la 27,2 miliarde dolari

Autor: Alex Ciutacu 15.10.2020

China a atras 6 miliarde de dolari de la investitorii americani printr-o emisiune de obligaţiuni denominată în dolari, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, conform unor date obţinute de Reuters.

Aceasta este a cincea emisiune de obligaţiuni denominată în monedă străină de când China a reluat programul de vânzare de datorie peste hotare în 2017. Ordinele plasate de investitori s-au ridicat la 27,2 miliarde dolari.

China a lansat patru emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari şi una în euro în ultimii trei ani.

Ca randament, tranşa de 1,25 miliarde dolari cu scandeţa la trei ani a avut un randament situat cu 0,25% peste randamentul titlurilor de state americane, tranşa de 2,25 miliarde dolari cu scandeţa la cinci ani un randament cu 0,3% peste titlurile de stat americane, cea de 2 miliarde de dolari cu scadenţa la 10 ani, cu 0,5% peste, iar pentru tranşa de 500 de milioane de dolari cu scadenţa la 30 de ani randamentul a fost cu 0,8% peste titlurile de stat americane.

Investitorii americani, în principal managerii de fonduri, au fost cei mai mari cumpărători în tranşa de titluri cu scandeţa la 30 de ani, cumpărând circa 47% din nivelul total de 500 de milioane de dolari vândut.

Tensiunile în creştere dintre Washington şi Beijing nu i-au speriat pe investitorii din SUA, care au participat la tranzacţie.