Noi reguli pentru asimptomatici. Nelu Tătaru: Cazurile asimptomatice vor rămâne la domiciliu, monitorizate de medicii de familie

Autor: Gabriel Pecheanu 15.10.2020

Cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice vor rămâne la domiciului sub supravegherea medicului de familie, iar când apare simptomatologia vor fi duşi în unităţile spitaliceşti, spune ministru Sănătăţii, Nelu Tătaru. Măsura ar urma să intre în vigoare de săptămâna viitoare.

„Avem o ordonanţă de urgenţă în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciului sub supravegherea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigaţii suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologie, ei sunt duşi în unităţile spitaliceşti”, anunţă Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii precizează că ordonanţa de urgenţă va fi aprobată săptămâna viitoare.

„Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare cu casele de asigurări, pot face o monitorizare, o telemedicină sau pot presta servicii medicale pentru anchete epidemiologice sau recoltări”, mai arată Tătaru.

Nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor din România. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanţă pacienţii COVID-19, dar nu vor intra în focar.