Guido Rasi: UE probabil va avea primele vaccinuri anti-Covid la începutul anului 2021

Autor: Mihai Draghici 16.10.2020

Uniunea Europeană probabil va avea primele vaccinuri anticoronavirus la începutul anului 2021, afirmă Guido Rasi, directorul Agenţiei Europene a Medicamentului, într-un interviu acordat postului italian SkyTG24.

"Este foarte dificil, aproape imposibil, să avem vaccinul în 2020. Aş spune că anul vaccinului va fi 2021 şi sperăm că va fi anul vaccinurilor, mai mult de unul. Este dezirabil şi foarte probabil că vor fi mai multe vaccinuri, lucrăm în acest sens, avem deja două în faze de preobservare, ceea ce noi numim revizuire în curs, iar probabil că săptămâna viitoare va apărea al treilea. Procedurile sunt rapide", a declarat Guido Rasi.

Guido Rasi a exprimat speranţa că vaccinarea grupelor de risc va putea începe în primăvara anului 2021. "Va începe o vaccinare semnificativă. În opinia mea, disponibilitatea dozelor va creşte foarte rapid după aprobare; cred că, dacă suntem norocoşi, mulţi dintre cei care vor vrea să fie vaccinaţi ar putea fi vaccinaţi în vara anului 2021. Dar vaccinul va fi doar începutul sfârşitului pandemiei, nu este sfârşitul", a subliniat directorul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Restricţiile antiepidemice ar putea fi relaxate după primele date referitoare la "raportul dintre eficienţă şi aplicarea practică a vaccinului, când se va vedea câte persoane răspund la vaccin, cât este de intens şi cât durează imunitatea. Vor fi necesare cel puţin şase luni pentru a înţelege situaţia", a precizat Guido Rasi.

Referindu-se la situaţia actuală, directorul Agenţiei Europene a Medicamentului a explicat că este foarte apropiată posibilitatea de utilizare a anticorpilor monoclonali. "Medicii din prima linie au învăţat să gestioneze coronavirusul şi în a doua fază clinică a bolii. Sunt cel puţin două sau trei medicamente sau abordări clinice care sigur sunt eficiente, cum ar fi utilizarea cortizonului în momentul potrivit, nici prea devreme, nici prea târziu, sau chiar utilizarea anticoagulantelor. Acum este foarte apropiată posibilitatea de utilizare a anticorpilor monoclonali, cei care se pare că au fost utilizaţi şi de Casa Albă", a explicat directorul Agenţiei Europene a Medicamentului.

În privinţa restricţiilor, Guido Rasi a subliniat că şi în momentul de faţă pot fi desfăşurate multe activităţi dacă sunt respectate nişte reguli. "Dacă sunt organizate bine traseele, distanţarea şi, evident, dacă este folosită masca, pot fi făcute multe activităţi. Nu este uşor, dar dacă este folosită masca şi se păstrează distanţa, teoretic pot fi făcute multe lucruri. Carantina generală este necesară când nu poate fi garantat acest sistem logistic, care nu este atât de simplu", a subliniat Guido Rasi.

Până în prezent, la nivel mondial au fost raportate peste 39 de milioane de cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV-2 şi peste 1,1 milioane de decese, potrvit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).