SIF-urile la nouă luni din 2020: discounturi de tranzacţionare de la 21% la 62%, pierderi la 4 din 5 societăţi şi minus 1,3 mld. lei în capitalizare

Autor: Liviu Popescu 24.10.2020

♦ Cu excepţia SIF Oltenia, toate celelalte societăţi de investiţii financiare înregistrează pierderi în primele nouă luni din 2020 ♦ Acţiunile se tranzacţionează cu discounturi, adică investitorii dau o valoare de piaţă SIF-urilor mai mică decât valoarea portofoliilor acestor societăţi ♦ SIF-urile sunt astfel penalizate de investitori.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) se tranzacţionau la final de septembrie 2020 la discoun­turi faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN) cuprinse între 21% la SIF Transilvania şi de 62% la SIF Muntenia, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor societăţilor şi a preţurilor de tranzacţionare.

Astfel, acţiunile SIF-urilor se tranzacţio­nează la o valoare de piaţă mai mică chiar şi cu 62% faţă valoarea activelor nete din porto­foliu, ceea ce arată că politica de plasamente a societăţilor de investiţii financiare, cât şi con­flic­tele dintre grupurile de acţionari, sunt pe­nalizate de investitori. De altfel investitorii pe­nalizează şi dividendele care au un ran­dament inferior unor companii din BET de exemplu.