O fraudă ca-n filme: Un miliardar este acuzat de cea mai mare fraudă fiscală din istoria SUA, de 2 miliarde de dolari

Autor: Dorin Oancea 18.10.2020

Miliardarul Robert T. Brockman a fost acuzat într-un caz de evaziune fiscală de 2 miliarde de dolari, cea mai mare fraudă fiscală din Statele Unite, anunţă CNBC.

Un mare juriu federal a admis acuzaţiile că Brockman, CEO al companiei de software Reynolds & Reynolds, s-a angajat în evaziune fiscală, spălare de bani şi alte infracţiuni ca parte a unui plan de a ascunde venituri de aproximativ 2 miliarde de dolari, timp de 20 de ani, de Internal Revenue Service - fiscul american, şi a fraudat investitorii în firma sa software, au declarat autorităţile federale într-un comunicat.

Autorităţile au formulat 39 de capete de acuzare care includ operarea unei reţele complexe de companii străine şi conturi bancare, utilizarea veniturilor impozabile nedeclarate pentru a cumpăra un iaht de lux numit „Turmoil”, crearea unui sistem de e-mail criptat pentru a comunica cu angajaţii folosind nume de cod precum „Bonefish” şi „Snapper”, activităţi de spălare de bani şi distrugere de documente.

Brockman a fondat Universal Computer Systems, un furnizor de sisteme informatice şi software pentru reprezentanţe auto, în 1970. În 2006, compania a fuzionat cu Reynolds & Reynolds, la care Brockman este acum CEO şi preşedinte. Înainte de Universal Computer Systems, a fost în armată şi a lucrat pentru Ford şi IBM.

Brockman a apărut în faţa instanţei federale vineri, când a pledat nevinovat şi a fost eliberat plătind o cauţiune de 1 milion de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Dacă va fi condamnat, Brockman riscă "o perioadă substanţială de încarcerare", au spus autorităţile, precum şi confiscarea averii.