Chinezii îşi revin, în timp ce restul lumii suferă: Economia Chinei a crescut cu 4,9% în T3

Autor: Alex Ciutacu 19.10.2020

Economia Chinei a crescut cu 4,9% de la an la an în al treilea trimestru din 2020, pe fondul revenirii sectorului industrial, în contextul în care Beijingul îşi revine după pandemia de coronavirus care a debutat în regiunea Wuhan, potrivit FT.

Creşterea PIB-ului s-a situat sub aşteptări, însă a depăşit nivelul de plus 3,2% înregistrat în T2 şi reprezintă o revenire bruscă de la declinul istoric înregistrat la începutul anului.

Revenirea Chinei, a doua cea mai puternică economie din lume, se extinde uşor dinspre zona industrială şi către consum, într-un moment în care restul economiilor globale sunt încă sub presiune.

Producţia industrială din China a crescut cu 6,9% în luna septembrie – cel mai ridicat nivel lunar din acest an, similar cu nivelul din decembrie 2019, înainte de anunţarea epidemiei, respectiv pandemiei de Covid-19.

De asemenea, vânzările de retail au înregistrat cea mai bună lună din acest an, cu o creştere de 3,3% în septembrie. În august, retailul a crescut cu 0,5%, după şapte luni de scăderi consecutive.

Chaoping Zhu, strateg pentru pieţele globale în cadrul JPMogan Asset Management, a semnalat o „continuare a normalizării activităţilor economice în următoarele trimestre”.

„Când încrederea consumatorilor se îmbunătăţeşte, consumul ar putea depăşi investiţiile şi ar putea deveni principalul palier al cererii din piaţa internă”.

China a anunţat că a reuşit să oprească răspândirea virusului, înregistrând cazuri la un nivel minim record în ultimele luni, pe măsură ce restul economiilor globale luptă cu un noul val de infectări.