Coronavirusul scoate la lumină deficitul de medici din Europa Centrală. Potrivit datelor Eurostat, Polonia are cel mai redus număr de medici practicanţi pe cap de locuitor din UE, cu 238 la 100.000 de locuitori, în timp ce România are 304, Ungaria 338 şi Slovacia 352. Comparativ, Austria are 524 şi Germania 431

Autor: Catalina Apostoiu 20.10.2020

În condiţiile în care un al doilea val al pandemiei mătură Europa centrală, mulţi din regiune se tem că lipsa de personal medical, rezultatul anilor de finanţare insuficientă şi emigrare, va spori presiunile asupra serviciilor medicale aflate deja sub tensiune, scrie Financial Times.

Milan Kubek, director al Camerei Medicale din Cehia, a făcut recent apel la medicii cehi care lucrează peste hotare să se întoarcă acasă pentru a ajuta ţara să facă faţă creşterii accelerate a îmbolnăvirilor. Între timp, Ungaria a aprobat o majorare semnificativă a salariilor doctorilor.

Problemele legate de personal ar putea fi chiar mai critice decât lipsa echipamentelor. În primele luni ale pandemiei, guvernul maghiar a comandat 16.000 de ventilatoare, arată Peter Almos, vicepreşedinte al Camerei Ungare a Doctorilor. Totuşi, cu numai 2.000 de medici care lucrează în unităţile de îngrijire intensivă şi un număr similar de asistente, nu există suficient personal pentru operarea acestora.

Decenii la rând, personalul medical a părăsit Europa centrală în masă, un exod care a devenit mai facil după aderarea ţărilor din regiune la UE. În Slovacia, potrivit preşedintei Zuzana Caputova, deficitele au fost amplificate de faptul că mulţi dintre medicii ţării sunt în categoria de vârstă care-i face vulnerabili la coronavirus.

Cehia are probleme similare. Kukeb a arătat că în ritmul actual numărul de angajaţi infectaţi din sistemul medical ar putea creşte de la 5.500 la 40.000 în decurs de o lună.

Potrivit datelor Eurostat, Polonia are cel mai redus număr de medici practicanţi pe cap de locuitor din UE, cu 238 la 100.000 de locuitori, în timp ce România are 304, Ungaria 338 şi Slovacia 352. Comparativ, Austria are 524 şi Germania 431.