Banca elveţiană UBS a raportat un profit în creştere cu 99%, la 2,1 mld. dolari în T3, cel mai bun trimestru din ultimul deceniu, în mijlocul crizei

Autor: Alex Ciutacu 20.10.2020

Gigantul elveţian UBS a înregistrat un profit net de 2,1 miliarde dolari în T3, marcând astfel o creştere cu 99% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit CNBC.

„Este foarte dificil să nu fim fericiţi cu aceste cifre pentru că ele sunt rezultatul unor contribuţii majore generate de toate diviziile”, a spus Sergio Ermotti, CEO al UBS.

Analiştii se aşteptau ca banca elveţiană să raporteze un profit net de 1,5 miliarde dolari pentru T3, conform analiştilor intervievaţi de Refinitiv.

Rezultatul anunţat marţi vine după o scădere de 11% înregistrată la nivelul profitului în T2, în contextul în care industria bancară globală a resimţit efectele financiare generate de pandemie.

„Discutăm mult despre stimuli şi probleme legate de Covid, dar incertitudinile geopolitice din Europa şi din relaţia China-SUA sunt încă acolo şi vor rămâne, deci nu ar trebui să subestimăm acest lucru”, a adăugat Ermotti.

UBS a anunţat un profit înainte de taxe în creştere cu 92% pentru T3, la 2,6 miliarde dolari, în ceea ce descrie drept cel mai bun trimestru din ultimul deceniu.

UBS a anunţat că provizioanele formate pentru creditele neperformante s-au ridicat în T3 la 89 milioane dolari, semnificativ mai puţin faţă de primele două trimestre din 2020.

Mai mult, banca a anunţat că plănuieşte să distribuie dividendele amânate pentru 2019 în noiembrie 2020 şi a pus deoparte 1,5 miliarde de dolari pentru răscumpărări de acţiuni – care ar trebui să înceapă anul viitor.

Astfel, profitul operaţional al băncii a ajuns la 8,9 miliarde dolari versus 7,08 miliarde dolari înurmă cu un an.

În cazul diviziei de investiţi, profitul înainte de taxe a crescut cu 268%.