Într-un moment în care tehnologia 5G este aşteptată de aproape întreaga planetă, Nokia va construi pe lună o reţea mobilă 4G: NASA a încheiat deja un parteneriat cu SpaceX şi Blue Origin, companii conduse de Elon Musk şi, respectiv, Jeff Bezos

Autor: Eduard Ivanovici 31.10.2020

NASA a selectat producătorul de echipamente de telecomunicaţii Nokia pentru a construi prima reţea mobilă 4G pe satelitul natural al pământului până în 2022, a declarat compania finlandeză, potrivit CNBC.

Agenţia spaţială a Statelor Unite plănuieşte, prin programului Artemis, să retrimită astronauţi pe lună până în 2024 – pentru prima dată în ultimele cinci decenii – şi să înfiinţeze o serie de baze permanente pe suprafaţa lunii.

NASA a ales companiile SpaceX şi Blue Origin, conduse de Elon Musk şi, respectiv, Jeff Bezos, pentru a asigura proviziile, transportul şi aterizarea exploratorilor. Companiile vor lucra împreună cu firma americană de ştiinţă aplicată Dynetics.

Nokia a declarat că reţeaua 4G le va oferi astronauţilor posibilitatea de a efectua apeluri vocale şi video şi să efectueze o serie întreagă de sarcini utile misiunii.

NASA a declarat că i-a oferit companiei finlandeze 14,1 milioane de dolari pentru proiect.

„Sistemul poate suporta comunicaţiile pe suprafaţa selenară la distanţe mari şi viteze înalte, oferind mai multă fiabilitate decât standardele actuale”, a declarat agenţia americană.

SpaceX a declarat săptămânile trecută că va dezvolta o rachete ce poate livra arme pe întreg teritoriul planetei în maxim o oră, proiectul fiind dezvoltat pentru armata Statelor Unite.

Sistemul va transporta materiale din Cape Canaveral, Florida către baza americană din Afghanistan, adică la o distanţă de aproape 12.000 km, în aproximativ 60 de minute.