BREAKING. Departamentul de Justiţie din SUA împreună cu 11 state americane lansează împotriva Google cel mai mare proces pentru practici anticoncurenţiale din ultimele două decenii

Autor: Alex Ciutacu 20.10.2020

Departamentul de Justiţie din SUA împreună cu 11 state maericane au lansat împotriva Google cel mai mare proces pentru practici anticoncurenţiale din ultimele două decenii, întrucât gigantul este acuzat că ar fi încălcat legea, utilizându-şi abuziv poziţia de piaţă pentru a rămâne lideri în detrimentul competitorilor, potrivit Reuters.

Declanşarea acţiunii legale marchează cel mai mare caz pentru practici anticoncurenţiale din ultimii 20 de ani, comparabil doar cu procesul intentat Microsoft în 1998 şi cu cel împotriva AT&T în 1974.

Google, al cărui motor de căutare este atât de cunoscut încât acest nume a devenit verb, a înregistrat venituri de 162 miliarde dolari în 2019, depăşind PIB-ul Ungariei.

În perspectiva pieţei americane de tehnologie, procesul statului împotriva Microsoft din 1998 a deschis calea pentru creşterea explozivă a internetului, întrucât deciziile de după proces au împiedicat compania să apeleze la practici anticoncurenţiale pentru a-şi ţine pe loc competitorii.

Un proces federal marchează un moment rar de înţelegere între administraţia Donald Trump şi o aripă a Democraţilor. Senatoarea americană Elizabeth Warren a scris pe Twitter în data de 10 septembrie că aşteaptă „acţiuni rapide şi agresive” în ceea ce priveşte separarea marilor companii de tehnologie în mai multe firme.

Procesul a fost anunţat astăzi, iar momentul ar putea fi considerat un gest politic înaintea alegerilor prezidenţiale din data de 3 noiembrie, în contextul în care Donald Trump le-a promis alegătorilor că va trage la răspundere anumite companii care utilizează practici anticoncurenţiale.

Cu atât mai mult, momentul ar putea fi considerat politic în contextul în care cele 11 state care s-au alăturat Departamentului de Justiţie au în fruntea justiţiei lor procurori din rândul Republicanilor.

Această acţiune legală vine la mai bine de un an după ce Departamentul de Justiţie şi Comisia Federală de Comerţ au lansat investigaţii pe teme de concurenţă în patru mari companii de tehnologie: Amazon, Apple, Facebook şi Google.

În 2019, Uniunea Europeană a amendat Google cu 1,7 miliarde de dolari pentru că nu le-a permis website-urilor să utilizeze competitori de-ai Google atunci când vor să plaseze reclame; în 2017, UE a aplicat o amendă de 2,6 miliarde dolari pentru că Google favoriza propriul business de shopping în rezultatele căutărilor; în 2018, UE a amendat Google cu 4,9 miliarde dolari pentru că nu permite intrarea altor competitori pe sistemul de operare Android.