Sergiu Gorban, acţionar Transilvanya Invest: Seceta aduce efecte negative pe tot lanţul, iar procesatorii români se află în pericol, pentru că materia primă pleacă repede la export

Autor: Alexandra Cepăreanu 21.10.2020

Sergiu Gorban, acţionar Transilvanya Invest, spune că procesatorii români trebuie să găsească soluţii pentru a-şi asigura materia primă până la următoarea recoltă, pentru a nu se ajunge la achiziţii din alte ţări.

„Seceta aduce efecte negative pe tot lanţul, iar procesatorii români se află în pericol, pentru că materia primă pleacă repede la export. Au fost afectate mai multe ţări de secetă, şi trebuie să găsim o soluţie rapidă în care să asigurăm materia primă până la următoarea recoltă, altfel ne vom trezi că vom cumpăra cereale din alte ţări”, a spus Sergiu Gorban, în cadrul videoconferinţei ZF- Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?

El spune că fermierii trebuie să se asigure că, indidferent de problemele cu care se vor confrunta, pot rezista pe piaţă minim un an de zile, prin forţe proprii.

„Ca fermier trebuie să te gândeşti că activitatea ta este expusă secetei şi altor probleme naturale şi trebuie să fii pregătit pentru acest lucru, trebuie să fii capitalizat. Dacă şi anul viitor va fi la fel atunci va fi foarte greu.”

 

Alte declaraţii

Producţiile la porumb arată bine, nu cred că vor fi probleme deosebite. Cei care şi-au lucrat bine terenul, vor aduce plus valoare şi vor fi pe profit.

Problemele fermierilor a fost de execuţie a contractelor la grâu, unde s-au obligat să vândă o anumită cantitate, dar nu au avut de unde să o dea.

Terminalul intermodal este o activitatea anexă la comerţul de cereale. Am încercat să dezvoltăm un altfel de transport al cerealelor, noi încărcăm containere cu cereale, le trimitem în Vestul Europei, direct la procesatori din Belgia, Olanda, Germania, sau alte destinaţii, precum Asia. Este o alternativă care ne face să venim cu soluţii de preţ bune către fermieri. Suntem activi, dar reuşim să avem soluţii mai bune decât cele pe care le aveam până acum, tocmai pentru că mai avem o modalitate de a vinde marfa şi am reuşit să identificăm pieţe noi.

Irigaţiile sunt utile, sunt necesare. Să investeşti în sisteme de irigaţii este greu. Infrstructura trebuie făcută de stat, apoi fermierii să se conecteze la ea, să reuşeşti să extragi singur apa este costisitor şi nu o văd ca pe o soluţie generală.