Străinii au revenit pe titluri de stat în vară, după declinul plasamentelor din primăvară. Plasamentele străinilor în titluri româneşti au urcat în august la 18,4%, peste nivelul din iulie. Participaţiile fondurilor de pensii private: 19,3%

Autor: Claudia Medrega 22.10.2020

♦ Banii străinilor au revenit în lunile de vară în titluri de stat româneşti ♦ Expunerea investitorilor străini pe titluri româneşti scăzuse în primăvară, până la 17,6% în mai, de la peste 21% în februarie, din cauza tensiunilor aduse de criza coronavirusului ♦ Participaţiile fondurilor de pensii depăşesc plasamentele străinilor ♦ Băncile au cea mai mare expunere pe titluri, de peste 48%.

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, s-au majorat în luna august la circa 39,5 mld. lei, pon­derea deţinerilor nere­zi­denţilor în totalul por­to­foliului de datorie pu­blică ur­când până la 18,4%, con­form celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Participaţiile nere­zi­denţilor s-au majorat în au­gust uşor comparativ cu nivelurile din iulie (18%) şi iunie (18,2%), lunile de vară readucând banii străinilor în titluri de stat româneşti după declinul înregistrat în lunile de primăvară.