Un voluntar pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a murit în urma testelor. Acţiunile companiei au început să scadă pe Bursa din Londra

Autor: Eduard Ivanovici 22.10.2020

Acţiunile companiei AstraZeneca au intrat în teritoriu negativ după ce autorităţile sanitare din Brazilia au anunţat că un voluntar pentru vaccinul COVID-19 a murit în urma testelor clinice, transmite CNBC.

Astfel, acţiunile gigantului farmaceutic, unul dintre principalii favoriţi în cursa de creare a unui vaccin pentru coronavirus, au scăzut cu 1,8% în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare din Londra.

Ziarul brazilian O Globo notează că voluntarul a primit un placebo şi nu a murit din cauza vaccinului, citând o serie de surse familiare cu situaţia. Universitatea Federală din Sao Paulo, care coordonează a treia fază a testelor clinice, a declarat că procesele de testare vor continua.

Ştirea vine într-un moment în care Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) continuă să nu le ofere undă verde celor de la AstraZeneca pentru reluarea testelor clinice. În consecinţă, compania nu poate oferi două doze de vaccin participanţilor din Statele Unite.

AstraZeneca a suspendat luna trecută testele pentru vaccinul pe care îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford, după ce grupul anglo-suedez a observat o serie de efecte secundare neprevăzute. Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie a sărit atunci în apărarea companiei, susţinând că nu este neapărat un pas în spate.

Totuşi, Reuters a relatat ieri că ancheta celor de la FDA s-a încheiat şi testele din SUA ar putea fi reluate în decurs de o săptămână.