Cu salariile şi producţia industrială în creştere, Polonia îşi revine rapid din criza economică, însă este ameninţată de un nou val al pandemiei. Guvernul a ales ca strategie să „meargă pe mijlocul drumului“

Autor: Bogdan Cojocaru 23.10.2020

„Datele despre salarii ne dau motive să credem că populaţia a avut ceva mai mulţi bani de cheltuit, dar cum numărul de cazuri de infectări creşte, nu credem că oamenii vor începe să cheltuiască, ci vor economisi.“

O serie de indicatori economici, cum ar fi creşterea salariilor şi a producţiei industriale, au evoluat peste aşteptări în septembrie şi arată clar că economia Poloniei are încă resurse pentru a se însănătoşi dacă viaţa oamenilor este lăsată să revină pe făgaşul normal.

Însă cu Covid-19 lovind din nou în forţă, guvernul polonez a ales ca strategie de luptă cu noul val al pandemiei o cale de mijloc. Speranţa este să protejeze atât vieţi, cât şi locuri de muncă.

Miza noii strategii este cu atât mai mare pentru guvern dacă este avut în vedere că popularitatea sa scade în rândul alegătorilor, iar deficienţele din sistemul de sănătate complică planurile de luptă cu pandemia.

Polonia este cea mai mare economie est-europeană şi a reuşit să evite recesiunea în ultimul sfert de secol, chiar şi în ultima criză financiară globală. Însă perturbările economice produse de pandemia de Covid-19 au creat provocări fără precedent pentru orice guvern. Polonia este acum în recesiune, deşi unii oficiali dădeau speranţe în primăvară că nu va fi aşa.

După ridicarea restricţiilor de tip lockdown în mai, economia poloneză şi-a găsit resursele pentru a-şi reveni. O arată salariile din sectorul corporate, care au crescut în septembrie peste aşteptări - cu 5,6% în ritm anualizat, la nivelul mediu de 5.372 de zloţi (1.174 euro) pe lună. Analiştii se aşteptau la un avans de 4,5%, scrie Reuters. În aceeaşi lună, producţia industrială a înregistrat, de asemenea, o creştere peste aşteptări, potrivit datelor statistice. În ritm anualizat, avansul a fost de aproape 6%. Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o creştere de 4%. Producţia sectorului manufacturier a urcat cu peste 7%. Totodată, în septembrie creşterea vânzărilor de retail a accelerat la 2,5% în ritm anualizat, după un avans de doar 0,5% în luna anterioară. „Vânzările de retail solide reflectă atât o situaţie favorabilă pe piaţa muncii cât şi îmbunătăţirea încrederii consumatorilor de-a lungul verii. De la colapsul sectorului de retail în aprilie am observat o revenire solidă, iar vânzările au recuperat deja ce s-a pierdut în aprilie“, spun strategii de la Erste. Au crescut în special vânzările de maşini, mobilă şi aparate pentru uz casnic.

Însă această serie de evoluţii încurajatoare ar putea fi întreruptă de noul puseu al pandemiei. „Datele despre salarii ne dau motive să credem că populaţia a avut ceva mai mulţi bani de cheltuit, dar cum numărul de cazuri de infectări creşte, nu credem că oamenii vor începe să cheltuiască, ci vor economisi“, apreciază departamentul de analiză al Santander Bank Polska.

Despre industrie, analiştii de la Bank Pocztowy spun că septembrie a fost o lună mai bună decât iulie şi august, însă perspectivele nu sunt „roz“.

„Din nefericire, creşterea celui de-al doilea val al pandemiei, nu doar în Polonia, ci în întreaga lume, cu mai multă forţă în ceea ce priveşte numărul de infectări, va afecta din nou negativ producţia industrială“, au explicat specialiştii.

Semnalele din septembrie din economia reală dovedesc că revenirea din al treilea trimestru a fost solidă, spun analiştii de la Erste, care au calculat pentru T3 o scădere a PIB anualizată de 3,8%. Însă ei au avertizat că riscurile sunt încă mari. „Pe de altă parte, creşterea accentuată din ultimul timp a cazurilor noi de Covid-19 şi înăsprirea măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei vor cântări mult asupra economiei în trimestrul IV, când nu vor putea fi excluse dinamici de creştere negative.“

Astfel, pentru guvernul polonez, şi ca de altfel pentru toate guvernele est-europene, este vital să menţină un echilibru între măsurile de protejare a sănătăţii populaţiei şi cele pentru stimularea eco­no­miei. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat zilele trecute că guvernul său va urma o cale de mijloc, „strategia mersului pe mijlocul drumului“, protejând să­nă­tatea şi vieţile oamenilor, dar şi eco­nomia şi locurile de muncă, evitând în acelaşi timp o carantină totală. „Strategia noastră este de a structura viaţa eco­nomică şi socială într-un mod care ne va permite să învăţăm, să muncim şi să trăim fără să închidem economia, dar în acelaşi timp să rupem cir­cuitul de trans­mitere a infecţiei“, a spus Mora­wiecki. El a pre­cizat că guvernul se pregăteşte de luni lungi, „sperăm că nu ani“, de luptă pentru aducerea pandemiei sub control. Premierul a spus că ar vrea ca actualele „zone roşii“ - zone cu un regim al restric­ţiilor mai sever - să fie extinse la nivel naţional. Restric­ţiile mai aspre pre­supun, printre altele, pur­tarea obligatorie a măştilor în toate spaţiile publice des­chise, interzicerea întâlnirilor sociale, inclusiv a nun­ţilor, limitarea numărului de clienţi în magazine şi cel al pasagerilor în mijloacele de transport şi scurtarea programului restaurantelor.

De asemenea, piscinele şi sălile de sport şi fitness vor fi închise. †La începutul lunii, toată Polonia a fost declarată zonă galbenă, capitala şi alte oraşe mari fiind în zona roşie. Vicepremierul şi liderul partidului de guvernământ Jaroslaw Kaczynski, despre care se spune că este adevăratul conducător al guvernului, a declarat că toată atenţia se concentrează acum pe fucţionarea fără greşeală a sistemului de sănătate, chiar şi în cel mai pesimist scenariu.